Stropnický odvolal z čela Vojenských lesů a statků Bartákova muže

Praha – Na popud ministra obrany Martina Stropnického (ANO 2011) končí v čele státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) ředitel Jiří Janota. Ministr mu za jeho působení poděkoval, podnik převezme od zítřka Josef Vojáček z České zemědělské univerzity. Janota vedl podnik, jemuž patří zhruba pět procent lesů v zemi, od roku 2009. Před několika málo dny informovaly vojenské lesy o předběžném výsledku loňského hospodaření, vykazují za minulý rok rekordní hrubý zisk 357 milionů kroun.

„Pan ředitel byl na svém postu 5 let, přijde mi, že je to regulérní doba, která opravňuje i nějakou změnu. Máme na toto místo silného, odborně nezpochybnitelného kandidáta a ten se ujme řízení vojenských lesů od zítřejšího dne,“ prohlásil Stropnický.

K personálním změnám na ministerstvu podle svých slov přikračuje pouze tam, kde je považuje za nutné. „Naopak jsem vděčný a jásám, když tam potkám někoho kompetentního, komu se dá důvěřovat,“ dodal ministr.

Janotu jmenoval do čela podniku Barták

V pátek, kdy podnik oznamoval rekordní loňský zisk, informovaly o Janotově chystaném odvolání Lidové noviny. Do řídící funkce ve státní organizaci ho v roce 2009 jmenoval tehdejší ministr obrany Martin Barták.

Ministr obrany Martin Stropnický
Zdroj: ČT24

Vojenské lesy spravují 126 tisíc hektarů lesních pozemků ve výcvikových prostorech armády, jde zhruba o pět procent lesní půdy v Česku. Po státním podniku Lesy ČR, který hraje ve správě lesů prim, platí za druhý největší podnik v oboru. VLS dále hospodaří na více než 6 tisících hektarech zemědělské půdy, věnují se též myslivosti a rybářství.

V roce 2012 podle výroční zprávy podniku vzrostl čistý zisk více než dvojnásobně na 272 milionů korun. Tehdy šlo o nejlepší výsledek firmy za posledních nejméně 15 let. Výsledek pozitivně ovlivnily především nadprůměrně vysoké ceny dříví.