Zástupce státu v podnicích budou schvalovat vládní úředníci

Praha – Do nového výboru, který bude posuzovat kandidáty do podniků se státní účastí, navrhne hnutí ANO náměstka ministerstva pro místní rozvoj Jiřího Nováčka. Sociální demokracii by měl zastupovat šéf Úřadu vlády Pavel Dvořák, který výbor pro schvalování zástupců státu povede. Za lidovce bude ve výboru zasedat Lenka Jirsa Pavlátková, která je ředitelkou kabinetu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Tříčlenný výbor má kabinet schválit v pondělí.

„Navrhuju pana Nováčka, je to bývalý náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj. Nyní pracuje na ministerstvu financí. Má zkušenosti s výběrem manažerů a zaměstnanců,“ řekl šéf ANO Andrej Babiš. Nováček je ředitelem jedné ze sekcí ministerstva financí, podle Babiše není politickým nominantem.

Nestraníkem je také šéf Úřadu vlády Dvořák, jehož úřad by měl podle Sobotky výboru poskytnout potřebnou administrativní podporu. Lidovecký celostátní výbor dnes podle mluvčí Miriam Farské vybral za kandidátku Pavlátkovou.

O zřízení nového vládního výboru rozhodl kabinet na začátku týdne. Jeho cílem má být podle Sobotky zpřísnění pravidel a kritérií pro personální nominace a zvýšení kvality zástupců státu v orgánech státních a polostátních firem. Návrhy na členy orgánů státních firem budou podávat ministři, výbor se k nim vyjádří do 14 dnů. Konečné slovo ve výběru ale stejně bude mít ministr. Pokud nebude s rozhodnutím výboru souhlasit, bude mu muset předložit stanovisko, ve kterém své rozhodnutí obhájí.