Tátům na plný úvazek v Česku společnost příliš nepřeje

Praha - Rodičovská dovolená v režii otců. Trend, o který mají čeští muži stále větší zájem. Za deset let jejich počet stoupl dvojnásobně. Muži ale stále tvoří jen dvě procenta mezi rodiči, kteří na rodičovskou dovolenou jdou. Podle průzkumů Ligy otevřených mužů v tom mužům brání nejčastěji finance, ale mnohdy rozhodují i ženy – ve společnosti stále převládá názor, že o malé děti se mají starat ženy. Organizace proto, spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí, spustila osvětovou kampaň, která chce otce na rodičovské podpořit.

Pohled Událostí: Rodičovská dovolená v režii otců (zdroj: ČT24)

Přestože rodičovská dovolená je doménou převážně matek, objevují se na pískovištích občas i otcové. Jedním z nich je také Dominik Landsman, který poté, co jej vyhodili z práce, zůstal se svým synem doma. Den, kdy budu s dítětem sám doma, si přehrával v hlavě nesčetněkrát a pokaždé vše dopadlo podle jeho představ. Nicméně časem pochopil, že život si neurčuje on sám, ale že hybatelem je jeho syn. A aby si svoje zkušenosti nenechal pro sebe, začal psát blog, který s nadsázkou nazval Fotrův deník. „Je to překvápko - od tý doby, co se Čeněk narodil, jsou to samý překvápka,“ tvrdí Landsman. 

Důvod, proč nejsou muži s dětmi na rodičovské dovolené, bývají nejčastěji ekonomické. Ale jsou i jiné - otcové si například myslí, že ženy zvládnou péči o malé dítě zkrátka lépe. Následuje strach ze ztráty zaměstnání. A někdy rozhodne i názor žen. „Dvě třetiny z nich na otázku, zda chtějí, aby si muž vyzkoušel rodičovskou dovolenou, řekly, že si to nepřejí,“ vysvětluje Lukáš Talpa z Ligy otevřených mužů. 

Srovnání platů přivedlo na rodičovskou i Karla Větrovského. Povoláním řidič se o syna Jonáše stará rok a půl. Před dvěma měsíci začal jednou týdně vodit syna do školky. „Mě ta realita vyvedla ze všech mých představ, protože všední den s tím malým dítětem je čistě a jen o něm,“ přiznal v rozhovoru pro ČT. Jako největší problém vidí odtržení od všední reality. „Člověk je s tím dítětem najednou úplně sám,“ dodal. A šel by do toho znova? Sám přiznává, že hrozně nerad. 

Představy versus realita

Větrovský: „Když jsem do toho šel, myslel jsem si, že budu od ostatních maminek brán jako zvláštní, svým způsobem přitažlivý exot, ale ta realita byla úplně jiná. Naopak ostatní ženy měly spíš pocit, že se jim nějakým způsobem nabourávám do jejich hájemství a vůbec jsem neměl pocit, že by mě přijímaly kladně, spíš se mě snažily poučovat, a to ne zrovna příjemně.“

Na rodičovské dovolené bylo vloni přes 5000 mužů. Přibývá jich, v celkovém počtu ale tvoří méně než dvě procenta. To by chtělo - i u zaměstnavatelů - změnit ministerstvo práce a sociálních věcí. Spustilo osvětovou kampaň Táta na plný úvazek. „Je známo, že jestliže ten otec tráví s tím dítětem více času už od malička, má potom k němu mnohem lepší vztah,“ vysvětluje důvody záměru ministerstva Michaela Marksová-Tominová, ministryně práce a sociálních věcí. Podobný je i projekt Tátové vítáni. Funguje jako certifikát pro firmy, které třeba nabízejí benefity svým zaměstnancům - otcům.  

Tátové vítáni a Táta na plný úvazek mají za cíl vyjednat u zaměstnavatelů příhodnější podmínky a poskytnout mužům cenné rady při péči o dítě. Zkrátka, umožnit jim být dobrým tátou i potřebným zaměstnancem. Podle průzkumu organizace Liga otevřených mužů totiž tátové často narážejí u svých zaměstnavatelů. „83 procent zaměstnavatelů uvedlo, že podpora aktivního otcovství nepatří do personální strategie jejich společnosti. 77 procent dotázaných dokonce jasně preferuje, aby se o dítě starala matka. To je alarmující,“ uvedla Linda Pospíšilová el Karibová, manažerka projektu Tátové vítáni. 

Návrhy na legislativní změny v posledních letech obsahovaly různá opatření – od týdenní státem placené otcovské dovolené přes zaměstnavatelem placený den volna po narození potomka až k povinnému střídání obou rodičů během rodičovské dovolené. 

Situace v zahraničí:

Na Slovensku funguje podobný model jako v Česku, kde mohou muži rodičovskou dovolenou využívat od roku 2001. Na Slovensku loni pobíralo rodičovský příspěvek okolo tří tisíc otců. Úplně jiná je situace ve skandinávských státech. Švédsko se stalo vůbec první zemí, která rodičovskou dovolenou zavedla. Rodiče staví na stejnou úroveň už čtyřicet let. V současnosti jsou dokonce dva měsíce z rodičovské dovolené pro otce v zásadě povinné.