Polovinu vody spotřebováváme zbytečně

Praha – Průměrný člověk spotřebuje za den 90 litrů vody. Až polovinu ale zbytečně, a to i přes to, že před čtyřiadvaceti lety byla spotřeba vody téměř dvojnásobná. I na to měl upozornit dnešní Světový den vody. Připomněl, že otočení kohoutkem není samozřejmostí po celém světě.

Čistá toaleta, tekoucí voda z kohoutku a pravidelná sprcha – pro někoho je to samozřejmá součást dne, kterou ani nevnímá. Pro 2,5 miliardy lidí však přístup k čisté vodě a možnost dodržovat základní hygienu znamená luxus, který si nemohou dovolit. 

K místům, kde se v tuzemsku vodou plýtvá nejvíc, patří právě koupelny a toalety. Například s nešetrným 10 litrovým spláchnutím toalety zmizí až koruna z rodinného rozpočtu. A poctivé, až tříminutové čistění zubů za zvuku tekoucí vody, vyjde domácnost na tři koruny. Další pětikorunu by člověk ušetřil, kdyby vyměnil koupel ve vaně za sprchu. 

Cena vody neustále roste

Kvůli raketově stoupajícím cenám se voda stává jednou z nejdražších i nejvzácnějších komodit na světě. Otočit kohoutkem a třeba jen uhasit žízeň nemůže ještě téměř 700 milionů lidí. 

Zbytečné pouštění kohoutků upouští z rozpočtů čím dál víc také Čechům. Jen za poslední rok ceny vystřelily o bezmála 11 procent. A dalšímu zdražování se domácnosti nevyhnou ani letos. Jen od ledna stoupla cena za metr krychlový v průměru až o 4 koruny. V roce 1990 stál jeden kubík 80 haléřů, dnes je jeho průměrná cena stokrát vyšší. „Za komunistů cena vůbec nerostla, proto je teď vnímána, že roste tak skokově,“ uvedl Tomáš Mrázek, mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

O víkendu se veřejnosti otevře mnoho zajímavých nepřístupných míst

Den vody je každoročně spojen s příležitostí vypravit se do míst běžně nepřístupných – do čistíren odpadních vod, vodních elektráren nebo do útrob přehradních nádrží. Veřejnosti se dnes například otevřely stanice Českého hydrometeorologického ústavu, kde pracovníci ústavu předváděli přístroje na měření teploty, rychlosti větru nebo slunečního svitu. V pražských Komořanech v sídle ČHMÚ si budou zájemci mohli prohlédnout, kde a jak vznikají předpovědi počasí, observatoř v pražské Libuši vypouštěla meteorologický balon s radiosondou. Celý víkend je zdarma otevřeno i Muzeum pražského vodárenství v Podolí.  

Vůbec poprvé se veřejnosti otevřela nádrž Karolinka

Den otevřených dveří pořádala vůbec poprvé například vodní nádrž Karolinka, která zajišťuje pitnou vodu pro 80 tisíc obyvatel na Vsetínsku. Má i protipovodňovou funkci a vyrábí se zde elektřina. Voda v přehradě patří k nejkvalitnějším vodám v celé České republice. „Spotřeba vody klesá, lidé se naučili šetřit vodou a je to vidět. Hodně jsme se za posledních 20 let změnili,“ uvedla vedoucí Pavlína Burdíková.

Voda je důležitá i pro takzvanou vodoléčbu. Nejstarším zařízením na světě, kde se pacienti touto procedurou léčí, jsou Priessnitzovy lázně v Jeseníku. Jejich vedení si na dnešní oslavu pro návštěvníky přichystalo speciální program. „Slavíme mezinárodní den vody s vodou. Cvičíme a potápíme se s batolaty, nabízíme aqua-nordic walking, řadu přednášek, procházek po pramenech,“ uvedl obchodní ředitel lázní Tomáš Rak.