Obvinění v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik jsou na svobodě

Praha – Všech pět obviněných v kauze jízdenek pro dopravní podnik už je na svobodě. Obvodní soud pro Prahu 5 dnes totiž neuvalil vazbu na Petra Kmetě, Jana Janků ani na Davida Michala. Ivo Rittiga a právníka Marka Stubleyho soudce propustil už včera, jen pár hodin po jejich zadržení. Obvinění rozhodnutí soudu uvítali. Soudní řízení však nadále pokračuje.

Jana Janků, Davida Michala a Petra Kmetě přivezlo policejní auto v sedm ráno k soudu. V soudní síni byl každý obviněný sám s želízky na rukou zhruba hodinu. Pak vyšli ven už bez nich. Soudce neshledal žádné vážné důvody pro uvalení vazby. Mimo jiné proto, že obvinění zatím spolupracovali. Podle žalobce Adama Borguly ale existuje obava, že obvinění uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. V případě prokázání viny jim hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Soudce tuto obavu očividně nesdílel, a to i přesto, že pětici byly vráceny pasy. Osvobozený Rittig uvedl, že zatím neví, zda z republiky odcestuje. Jeho právník Vlastimil Rampula doplnil, že obvodní soud označil návrh na vazbu za obcházení zákona. Lobbista označil svoje zatčení za šikanu.

Události: Obvodní soud neuvalil vazbu na žádného z obviněných (zdroj: ČT24)

Zákaz vycestovat uložil Obvodní soud pro Prahu 5 obviněným v únoru. Cestovní doklady jim odňal na návrh žalobce, který měl tehdy za to, že vazbu lze v tomto případě nahradit alternativním opatřením. Obvinění si však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, jenž rozhodnutí zrušil jako nezákonné a nedůvodné.

Podobně obvodní soud rozhodl dnes i při propuštění Kmetě a Janků. „Návrh byl nedůvodný. Soud se v podstatě ztotožnil s názorem městského soudu,“ řekla Kmeťova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová. „Jsem velmi rád, že soud takto rozhodl. Byl velmi objektivní, což oceňuji,“ řekl novinářům Janků, když opouštěl objekt soudu.

Janků podobně jako v pátek Rittig zkritizoval postup žalobce. „To, čeho jsem byl svědkem, tak to byla opravdu bezbřehá libovůle státního zástupce,“ prohlásil Janků. Vazební důvody označil za nesmysl, protože je obviněným v kauze již od loňského října. „Mé chování nezavdalo sebemenší pochyby o tom, že bych se pokusil šetření mařit, vyhýbat nebo utíkat do zahraničí,“ zdůraznil Janků. Podobně se vyjádřila i advokátka Kmetě. „Pan doktor Kmeť se nikdy nevyhýbal spolupráci s orgány činnými v trestním řízení,“ uvedla.

Obvinění v kauze Neograph
Zdroj: ČT24

Pražský dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Zastupoval ji Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl.

Kromě pětice, kterou včera zadržela policie čelí obvinění i bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák a jeho ekonomický ředitel Ivo Štika.