Oblečení za pakatel, zn.: Půjčím! První šatotéka je na světě

Brno – Nákupní horečka a víkend strávený na nákupech oblečení se teď může hodně prodražit. Ceny v tuzemských obchodech totiž stoupají kvůli relativně malému trhu a slabé koruně. Od podzimu textil a obuv podražily v průměru o tři procenta. I kvůli tomu přibývá míst, kde si lze oblečení půjčit. V Česku vznikla už i první firma Re:paráda, která funguje stejně jako knihovna na předplatné.

Žádné oblečení a málo peněz? Vznikla první šatotéka (zdroj: ČT24)

Tzv. šatotéka půjčuje mimo jiné i doplňky - zkrátka vše, co s módou souvisí. Prostor dostanou i mladí tvůrci, kteří v oděvním průmyslu třeba teprve začínají. Na oblíbené kusy se podávají rezervace stejně jako na jakoukoliv knihu. Půjčovné je navíc stejné a je jedno, jestli si zájemce přišel pro plesové šaty nebo obyčejnou košili. Za necelé čtyři stovky si mohou zákazníci půjčit až tucet kusů oblečení za měsíc.  

Takový koncept vítají i ti, kterým záleží na recyklaci a ochraně životního prostředí. Rok co rok spotřebitelé nakoupí v Česku tisíce tun nového oblečení. To staré se jim buď hromadí ve skříních, anebo míří do popelnic a sběrných kontejnerů. Z nich putuje na charitu a horší kusy do spalovny. Na jiných místech v republice končí většinou ve strojích, které látku rozpářou na menší kousky. Ta má pak využití jako izolace, nebo výplň sedadel.

Královský technologický institut ve Švédsku pracuje na projektu, který v budoucnu zajistí recyklaci oděvů stejným způsobem, jak je tomu u novin a nebo PET lahví.

Re:paráda eviduje půjčování na členských legitimacích
Zdroj: ČT24/Re:paráda
  • "Děláme to, že extrahujeme celulózu z textilu a přímo z ní se snažíme udělat úplně nová vlákna. Proč to někdo už neudělal dlouho před námi? Bohužel to není tak jednoduché, jak se zdá," vysvětluje institut.

Při dnešním nedostatku bavlny a velké poptávce po oblečení bude potřeba nalézt řešení. Dočasným řešením tak mohou být právě vznikající šatotéky.