Půjčil peníze manželce místopředsedy KSČM, nakonec přišel i o práci

Praha – Chtěl si udržet práci a pomoci v nouzi. Jiří Trepera po naléhání Aleny Jiráskové, nyní Grospičové, půjčil manželce místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče 25 tisíc korun s tím, že mu částka bude během několika týdnů vrácena. Peněz se však nikdy nedočkal a o práci nakonec přišel. K navrácení dlužné částky invalidnímu důchodci nepomohly ani soudy. Ba naopak mu ještě přitížily. Podrobnosti zjišťovala pro pořad Reportéři ČT Stáňa Raupachová.

Celá kauza odstartovala před sedmnácti lety, kdy Jiří Trepera pracoval pro firmu Kitaj, řízenou právě Alenou Grospičovou. Společnost, v níž měl podíl místopředseda KSČM a její manžel Stanislav Grospič, však byla prodělečná a měla dluhy pohybující se kolem 100 tisíc korun. Grospičová tehdy požádala Treperu, zda by jí nemohl půjčit peníze. Slíbila za to, že ho i přes problémy firmy nepropustí.

„Doslova na mě naléhala, že potřebuje krátkodobě půjčit nějaké peníze, že jinak by nás zaměstnance musela propustit. A vzhledem k tomu, že v té době byla velká nezaměstnanost, tak jsem jejímu naléhání podlehl a požádal jsem svoji matku, jestli by mi ty peníze nesehnala,“ řekl Trepera, jenž je v současnosti v invalidním důchodu.

Matka Trepery se rozhodla, že jí půjčí 25 tisíc korun, a během tří měsíců doufala v jejich splacení. Nic se ale nestalo. Grospičová splacení dluhu neustále odkládala a slibovala, že vziklé potíže nahradí na prémiích.

Jiří Trepera
Zdroj: ČT24/ČT

Peníze se ovšem Treperovi nikdy nevrátily. Firma mu dokonce přestala vyplácet mzdu a později dostal výpověď. Na situaci zareagoval žalobou na společnost Kitaj, po níž požadoval 100 tisíc korun za půjčku, doplatek mzdy a zákonné odstupné. Soud vyhrál, jenže manželé Grospičovi během té doby firmu prodali a majetek společnosti se rozplynul.

„Přestože opakovaně dával návrhy na exekuce, tak žádné plnění nezískal, neboť ta společnost, byť byla označena pouze jako v likvidaci, a ne v insolvenci. Neměla tedy žádné prostředky, z kterých by soud mohl exekučně cokoliv zabavit, takže Trepera nedostal nikdy ani korunu, i když na to měl nárok podložený pravomocnými rozsudky,“ prozradil právník Jiřího Trepery Miroslav Borovec.

Firma změnila vlastníka, peněz se však nedočkal

Treperovi svitla naděje v momentě, kdy firmu převzal nový vlastník Jiří Votava. Ten slíbil, že veškeré dluhy uhradí. Ze 100 tisíc však zaplatil pouze 15. Trepera se tedy znovu obrátil na soud, tentokrát podal žalobu přímo na Alenu Grospičovou. Soud ale prohrál. „Fyzická osoba v osobě paní Grospičové nikdy nebyla jeho dlužníkem. A nikdy jí není schopen prokázat, že ona mu způsobila nějakou škodu, a kdyby se to náhodou podařilo, tak je to dávno promlčeno…,“ řekl Borovec.

Za soudní poplatky musel Grospičové vyplatit 18 tisíc, které ale nemá. Splácí totiž ještě 120 tisíc za nehodu, při níž autem narazil do veřejného osvětlení. Bývalá majitelka firmy Kitaj však peníze i přesto chce. K celé situaci se ale podobně jako její manžel, poslanec a místopředseda KSČM, odmítla vyjádřit.

Trepera v současnosti žije na hranici životního minima. I přes to všechno svůj boj stále nevzdává a hodlá i nadále usilovat o navrácení dlužné částky. Rád by se přitom obrátil na mezinárodní soudy.

S lidmi pro lidi? (zdroj: ČT24)