Strany skládají účty za rok 2013. ANO je v mínusu

Praha – Politické strany předkládají zprávy o svém hospodaření. S jejich loňskými účty zahýbaly především předčasné sněmovní volby v říjnu. Na kampaň nakonec stranické sekretariáty vydaly zhruba půl miliardy korun. Ze subjektů, kterým nakonec přízeň voličů otevřela dveře od Sněmovní 176/4, skončilo se čtyřicetimilionovou ztrátou jen hnutí ANO 2011. Stejně jako dva miliony lidí, i všech zaregistrovaných 197 stran a hnutí musí své hospodaření doložit nejpozději do úterý 1. dubna. Zatímco daňové přiznání zkontrolují státem placení úředníci, na zprávy politických stran dohlédne sněmovní kontrolní výbor. Zatím obdržel 44 zpráv.

Sociální demokraté hospodařili v roce 2013 se ziskem 34,9 milionu korun a svůj celkový dluh ve formě půjček a úvěrů tak snížili na zhruba 208 milionů korun. Se ziskem hospodařili i lidovci, kterým zůstal přebytek přes 20 milionů korun. „V loňském roce jsme měli největší výdaj 38 milionů na kampaň, hned druhý bylo 13 milionů na splacení úvěru,“ uvedl místopředseda strany Jan Bartošek. Křesťanským demokratům výrazně pomohl státní příspěvek za volby do sněmovny, který činil 33,7 milionu korun.

Z výdajů hnutí ANO 172 milionů korun, šlo loni asi 119 milionů korun na kampaň před sněmovními volbami. „Státní příspěvek nám to nepokryl, musíme šetřit,“ řekl novinářům ve sněmovně předseda hnutí Andrej Babiš. Pro ČT přiznal, že na výsledek měl vliv doběh faktur, kdy „hnutí moc nefungovalo, každý to měl v šuplíku.“ Když to pak podle předsedy ze zásuvek vyndali, byl to „trošku šok“.

Největší opoziční stranu – KSČM teprve schválení výroční zprávy čeká v nejbližších dnech. Podle místopředsedkyně Miloslavy Vostré ale hospodaření strany skončilo ziskem v řádu desítek milionů korun.

Stokorunu za každý hlas v říjnových volbách do sněmovny dostalo 11 stran a hnutí, celkem se rozdělilo 483 milionů korun:

  • ČSSD - 102 milionů Kč
  • ANO - 93 milionů Kč
  • KSČM - 74 milionů Kč
  • TOP 09 - 59 milionů Kč
  • ODS - 38 milionů Kč
  • ÚSVIT - 34 milionů Kč
  • KDU-ČSL - 34 milionů Kč
  • SZ - 16 milionů Kč
  • PIRÁTI - 13 milionů Kč
  • SVOBODNÍ - 12 milionů Kč
  • SPOZ - 8 milionů Kč

Zdroj: ČTK

O volebních nákladech ve výši 70 milionů mluví TOP 09, i ona ale skončila s pozitivním výsledkem 24 milionů za minulý rok. Přesné sumy zatím nesdělila ani ODS, která ve sněmovních volbách zaznamenala historicky nejnižší volební výsledek. „Provedli jsme úpravy v chodu hlavní kanceláře, spojili jsme některé sekce, třeba mediální a analytické,“ naznačil úspory předseda Petr Fiala.

Supervolební rok je ždímačkou pro rozpočty stran

Roku 2014 se někdy říká supervolební s ohledem na troje volby, které se uskuteční. Kampaně k volbám Evropského parlamentu, komunálním a senátním předznamenávají pro stranické kasy enormní finanční výdaje.

Účty stran za rok 2013 tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)

Třeba ODS dala v roce 2009 za kampaň do evropských voleb 40 milionů, v tomto roce to má být polovina. ANO si na kampaň pro volby do Evropského parlamentu stanovilo strop 18,5 milionu korun. Šetřit plánují i sociální demokraté. „Nemyslím, že budeme mít drahé kampaně. Půjdeme mezi lidi, chceme jim říkat náš názor,“ naznačil první muž ČSSD Bohuslav Sobotka. Lidovci do kampaní nehodlají investovat víc než 10 milionů.