Fuksa odmítl vypovídat v kauze poslaneckých trafik, dostal pokutu

Praha - Exposlanec ODS Ivan Fuksa byl dnes dopoledne na policii jako svědek v kauze údajných trafik, odmítl ale vypovídat, za což dostal pokutu 20 tisíc korun. Fuksa se přitom odvolal na ústavu s tím, že poslanec má právo odepřít výpověď. V minulých dnech byli na policii i další dva exposlanci: Marek Šnajdr a Petr Tluchoř – také ten odmítl vypovídat a stejně jako Fuksa dostal pokutu. Trojice původně čelila obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách, její trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud. V případu jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS) nebo jeho manželka Jana Nečasová (Nagyová).

Fuksa: Nebyl mi vrácen diář, který policie zabavila (zdroj: ČT24)

Všichni tři bývalí poslanci už v této kauze vypovídali dříve, ovšem v roli obviněných. Po změně jejich procesního postavení je teď vyšetřovatelé musí vyslechnout znovu jako svědky. Fuksa po výslechu novinářům řekl, že by na policii opakoval stejné věci, které už zazněly loni: „Uvedl jsem, že můžu zopakovat to, co jsem říkal při podání vysvětlení na jaře loňského roku a pak také v létě. Dále jsem se odvolal na to, že usnesení Nejvyššího soudu hovoří o tom, že všechny tyto kroky vzdání se mandátu souvisely s výkonem poslaneckého mandátu. V souvislosti s tím jsem se odvolal na čl. 28 Ústavy ČR.“

Článek 28 Ústavy ČR:

„Poslanec i senátor má právo odepřít svědectví o skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem svého mandátu, a to i poté, kdy přestal být poslancem nebo senátorem.“

Fuksa si také stěžoval, že mu policie zabavila všechny osobní diáře počínaje rokem 1990, diář z roku 1997 mu ale nevrátila. „Jednání bylo plné námitek všech zúčastněných, proto trvalo tak dlouho,“ dodal bývalý poslanec.   

Díky rezignaci trojice poslanců nakonec prošel daňový balíček

Kriminalisté věří, že trojice exposlanců si nechala slíbit místa ve státních firmách za to, že přestala dělat problémy při schvalování vládního daňového balíčku. „Trafiky“ ve státních společnostech výměnou za složení mandátu jim údajně nabídl tehdejší premiér Nečas, přičemž ho k tomu prý navedla jeho tehdejší šéfka kabinetu Nagyová a náměstek Boček. 

Šnajdr byl následně v prosinci 2012 zvolen předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa se stal v lednu 2013 členem představenstva Českého Aeroholdingu a vrchním ředitelem pro strategii v tomtéž podniku. 

Ohledně Tluchoře policejní spis uvádí, že „v důsledku jeho obav z případných následků tohoto postupu mu dosud nebyl poskytnut úplatek v celém rozsahu“, a tedy zatím nezískal členství v orgánech společností, v nichž je majoritním vlastníkem stát. Zmiňuje však, že Tluchořem požadovaný člověk - Libor Antoš - byl v lednu 2013 zvolen členem dozorčí rady Českých
drah.  

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Občanští demokraté v úterý podali kvůli obvinění Nečase ústavní stížnost, která souvisí s tím, že kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.