Prezident ocenil malou zachránkyni i štáb České televize

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě předal ocenění za záchranu lidských životů. Mezi vyznamenanými byli kromě hasičů a policistů taky obyčejní lidé. Jedni pomohli vytáhnout topící se z vody, jiní hbitě reagovali při pomoci svým nejbližším. Zlatý záchranářský kříž předal prezident i šestileté dívce, která přivolala pomoc pro svou matku, jež trpí epilepsií. Ocenění za informační a osvětovou činnost převzala také Česká televize za zpravodajství při loňských povodních.

„Nejvyšší ocenění, které za svůj čin můžete získat, není Zlatý záchranářský kříž, ale to, že si sami sebe můžete vážit. Protože to nejdůležitější, co v našem životě je, je právě sebeúcta. A já bych vám chtěl velice poděkovat za to, že jste svým činem naplnili svůj život,“ řekl vyznamenaným prezident.

V kategorii mládeže byl vyznamenán sedmnáctiletý František Nový, který vytrvalou masáží srdce zachránil život svému otci. „Byl jsem překvapen, že mě vůbec ocenili. Neměl jsem pocit, že jsem udělal něco hrdinského nebo záslužného. Mně připadalo, že jsem udělal běžnou věc, kterou by měl udělat každý člověk,“ řekl novinářům František, který dostal od hlavy státu navíc dort k blížícím se osmnáctým narozeninám.

Otava v Písku se zvedla asi o 60 centimetrů proti normálu a už nestoupá - sobota dopoledne
Zdroj: Martin Zvoníček/Facebook Počasí ČT

Cenu mediálních partnerů získala šestiletá dívka z Plzně za to, že zachránila život matky trpící epilepsií díky své pohotové reakci. Zejména dokázala na lince 155 velmi dobře popsat stav matky a dále spolupracovat. „V šesti letech jde o pozoruhodný, velmi bystrý a jednoznačně záchranářský akt,“ řekl prezident, když dívce předával ocenění.

V občanské kategorii dospělých byl zlatým křížem oceněn Jan Tyburec, který při červnových povodních skočil do řeky Otavy zachránit dva mladíky, které vodní vír stáhl pod jez. Čestné uznání obdržel i Karel Kubovec, který Tyburcovi pomáhal vytáhnout jednoho z tonoucích.

Zlatý záchranářský kříž pro Českou televizi


Když 2. června vyhlásila vláda stav nouze a stovky lidí musely opustit své domovy, Česká televize už od rána vysílala mimořádné zpravodajství, které jen první den sledovaly 4 miliony lidí. V přímých přenosech ČT vysílala tiskové konference po jednání krizových štábů, diváci se tak ihned dozvídali nejnovější přijatá opatření i výhled na další hodiny. Tyto zprávy střídaly třeba ty o místech, kde se chystá evakuace i kde lidé najdou pomoc. Během pěti dnů voda vyhnala lidi z domovů téměř v tisícovce obcí. V terénu bylo kromě tisíců hasičů a dobrovolníků také 75 reportérů České televize, 17 reportážních souprav nebo 6 přenosových vozů. Pravidelně se na ČT24 objevovaly taky zprávy tlumočené do znakového jazyka.

Z profesionálů byl oceněn Jan Žáček za zářijovou pomoc napadenému muži v Dobříši. Ze záchranářských kolektivů cenu obdrželi také dva policisté z Třebíče za statečnost při záchraně lidských životů v obci Štěměchy na Třebíčsku. Zlatý kříž za nejkurióznější čin obdrželi hasiči z Domažlic za záchranu pracovníka ostrahy skládky v Lazcích, který při kontrole areálu propadl až po krk do odkalovací jímky. Cenu za výjimečný přínos pro záchranářství pak obdržel Jiří Pudil za dosažení výborné úrovně zdravotnické záchranné služby ve Zlíně.

Ocenění generálního ředitele hasičů získali potápěči Ondřej Línek a Martin Pilát za červnovou záchranu tonoucího muže z řeky Rokytky. Policejní prezident ocenil policistu Jakuba Štaffa za záchranu dvou lidí z hořícího auta.

Prezident ocenil malou zachránkyni i štáb České televize (zdroj: ČT24)

Celostátní soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje každoročně časopis Rescue Report. Nejlepší činy jednotlivců či záchranářských týmů za uplynulý rok vybírá v několika kategoriích porota, v níž jsou zastoupeni profesionální záchranáři.

Češi se při poskytování první pomoci stále zlepšují. Podle záchranářů dokážou třeba Pražané resuscitovat až 80 procent případů lidí s oběhovou zástavou. Situaci zlepšila školení na pracovišti, o která je čím dál větší zájem, díky branné výchově se o základech první pomoci dozvídají opět už i děti ve školách. Letáky s pravidly visí v některých autobusech nebo tramvajích. Nově a zdarma pomáhá i mobilní aplikace Českého červeného kříže.