Verdikt soudu: Stát šidil soudce na platech. Náprava může stát stovky milionů

Praha - Krajský soud v Brně pravomocně rozhodl, že ministerstvo v minulosti špatně vypočítávalo platy pro soudce. Ti tak tak měsíčně přicházeli o tisíce korun. Stejným způsobem přitom stát odměňuje soudce dodnes. Pokud budou dorovnání platu požadovat i ostatní soudci, přijde to rozpočet na stovky milionů. Navíc v případě, že stát výpočet platů změní, dostanou zřejmě přidáno i politici, kterým se mzdy počítají stejně.

Stát všem tuzemským soudcům - od okresních, přes krajské a vrchní až po nejvyšší – podle verdiktu vypočítával jejich platy chybně. „Platová základna pro výpočet platů soudců měla být odlišná než ta, ze které měly být platy skutečně vypočítány,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Markéta Sigmundová. Chyba se měla týkat dohromady tří tisícovek lidí.

Stát v letech 2011 a 2012 vypočítával platy soudců z průměrné mzdy ve veřejné sféře, která v sobě zahrnovala i částečné úvazky, a proto byla nižší, než být měla. Průměrná mzda, ze které ministerstvo práce v roce 2011 počítalo platy soudců, byla něco přes 22 700 korun. Podle soudu ale měla přesahovat částku 24 400.

Desítky až stovky dalších žalob

Přepočítávání platů se před Krajský soud v Brně dostalo na základě žaloby jedné soudkyně. Té musel stát na základě průlomového verdiktu k měsíčnímu platu 80 100 korun za dva žalované měsíce doplatit ještě 10 600 korun. „Proti tomuto rozsudku bylo podáno dovolání k Nejvyššímu soudu, které nemá odkladný účinek. To znamená, že tento rozsudek je pravomocný,“ konstatovala mluvčí Sigmundová s tím, že desítky dalších žalob na doplatky platů již byly podány.

Krajský soud v Brně
Zdroj: ČT Brno/Bořivoj Hájek

Podle prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka budou žaloby na dorovnání platů až ve stovkách přibývat. Ministryně spravedlnosti Helena Válková přesto věří, že stát bude v dalších sporech úspěšnější. „Stejná žaloba může dopadnout i jiným rozsudkem,“ myslí si ministryně. Pokud by soudci začali podávat žaloby na své platy masově i za minulá léta a byli by zároveň úspěšní, mohlo by to přijít státní pokladnu na stovky milionů korun.

Ministerstvo práce přitom platy soudců vypočítává úplně stejně už deset let v nezměněné formě dodnes a trvá na tom, že tak činí správně. „Ministerstvo práce a sociálních věcí je přesvědčeno o tom, že postupovalo podle platné legislativy,“ tvrdí mluvčí resortu Petr Habáň. Na původním výpočtu proto úředníci nic nechtějí měnit.

Se soudci se mohou zvednout i platy i politikům

Podle některých poslanců by měl stát rozhodnutí Krajského soudu v Brně respektovat. „Ministerstvo práce by mělo na základě rozhodnutí soudu metodiku výpočtu upravit, a zabránit tak dalším žalobám,“ poznamenal předseda ústavně-právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

Stát údajně soudcům špatně vypočítával platy (zdroj: ČT24)

Pokud by stát platovou základnu soudců zvýšil, mohlo by to zvýšit i platy politiků. Ty by se měly pro příští rok počítat podle stejného vzorečku. Premiér Bohuslav Sobotka totiž uvažuje o jejich rozmrazení. Definitivní slovo v tom, jestli stát počítal platy soudců špatně, bude mít Nejvyšší soud. Rozhodnout by mohl během příštích několika měsíců.