Zeman kritizuje vládu: Chybí mu majetkové přiznání

Praha – Prezidentovi Miloši Zemanovi se nelíbí, že vláda nezařadila mezi své hlavní programové priority zavedení majetkových přiznání. Premiér kritiku odmítl. Řekl, že na normě, která zavádí povinnost prokazovat původ majetku, už kabinet pracuje a ministerstvo financí ho předloží ještě letos. Zeman navíc kritizuje i legislativní plán Sobotkova kabinetu kvůli tomu, že počítá s projednáním zákona o sociálním bydlení až v příštím roce. Obě témata chce otevřít při návštěvě schůze vlády, kterou plánuje na květen.

Prezident se podle svého mluvčího pozastavil nad tím, že majetkové přiznání nepatří mezi hlavní priority legislativního plánu vlády. Zmínil se o tom již na sobotním sjezdu Strany práv občanů ZEMANOVCI. Přitom majetkové přiznání bylo před volbami jednou z priorit sociální demokracie. Od roku 2015 mělo být podle Sobotkova plánu zavedeno pro osoby, které si v jednom kalendářním roce pořídí nemovitosti nad deset milionů korun či movitý majetek nad dva miliony korun (více o plánu ČSSD čtěte zde).

  • Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDÚ-ČSL): „Ta norma nebude snadná. Roky trvalo, než to někdo vzal vážně. Myslím, že jsme první vláda, která to skutečně uvedla do svého programového prohlášení.“

O majetkových přiznáních hovořil Zeman také v projevu u příležitosti vyjádření důvěry nové vládě. „Jsem přesvědčen, že majetková přiznání mohou přispět k odstranění korupce, zejména bude-li důkazní břemeno přeneseno, jak říká Jára da Cimrman, na sprostého podezřelého,“ řekl v únoru Zeman. Zemanovci už přitom iniciovali petici o přijetí zákona o majetkových přiznáních, kterou dosud podepsalo 150 tisíc lidí včetně Zemana. 

Koalice ale prezidentské obavy mírní. O normě, která by zavedla majetková přiznání, se debatuje a mezi stěžejní zákony vlády prý patří. „Prokazování původu majetku bude součástí novely zákona o dani z příjmu, která by ministerstvem financí měla být navržena už v letošním roce. My trváme na tom, aby zákon začal platit od příštího roku,“ podotkl premiér.

Ilustrační foto
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podobně se Zemanův mluvčí vyjádřil i k zákonu o sociálním bydlení. „Vláda počítá s tím, že bude projednán až v roce 2015. Pan prezident nad tímto postupem vyjádřil překvapení, protože se domnívá, že zákon o sociálním bydlení by měl být schválen co nejdříve,“ dodal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

S návrhem tohoto zákona přišel před nedávnem Senát. Ten chce, aby vlastníci ubytoven dostávali doplatky na bydlení výhradně na jednu místnost nebo byt. Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných. (více o návrhu senátorů čtěte zde).

Paralelně s tím ale vzniká i jiná úprava normy ze společnho pera ministerstva pro místní rozvoj a resortu práce. Její první obrysy by měly být hotové do srpna, celý zákon pak do konce roku. Zákon počítá s tím, že by lidé s nižším příjmem dostávali příspěvky na bydlení. Zatím ale není jasné, v jaké výši ani kde na to vláda vezme peníze. Přispět k přijetí zákona o sociálním bydlení chce ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Již dříve řekl, že řešení problému sociálního vyloučení se chce věnovat co nejvíce.

Výtěžek z aukce věcí s velikonoční tematikou půjde na umoření státního dluhu

Miloš Zeman také oznámil, že má v plánu uskutečnit velikonoční charitativní aukci Nadačního fondu na splácení státního dluhu. Akce se uskuteční 11. dubna v 18:00 ve Španělském sále Pražského hradu za přítomnosti jak prezidenta, tak jeho manželky. Pozvánku obdrží i některé osobnosti a významní podnikatelé. Ti budou vybíráni s důrazem na to, aby přispěli do nadačního fondu na splácení státního dluhu.

„V průběhu akce budou vydražovány předměty, které se vážou k Velikonocům. Výtěžek, se kterým se počítá, bude minimálně činit desítky tisíc korun,“ řekl Ovčáček. Vstupenky na charitativní večer budou stát 1 500 korun. Kromě podnikatelů si část z nich mohou koupit i zájemci z řad veřejnosti, z prodeje vstupenek bude financována celá akce, uvedl Ovčáček.