Soud osvobodil poslance Schwarze stíhaného ze zneužití pravomocí

Praha - Soud v Mostě už podruhé zprostil poslance hnutí ANO Bronislava Schwarze z obvinění ze zneužití pravomocí a omezování osobní a domovní svobody. Poslanecká sněmovna šéfa městské policie v Mostě a zákonodárce Schwarze vydala k trestnímu stíhání loni v prosinci. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. Případem se tak bude znovu zabývat krajský soud.

„Pro mě a pro všechny slušné a pracovité policisty je to signál, že se nemají bát pracovat a dělat přesně podle zákona, jak jsem to dělal já, a věřit ve spravedlnost soudu,“ komentoval rozhodnutí soudu Schwarz s tím, že podle soudu proběhl zásah podle zákona. „Zachoval bych se i dnes stejně,“ doplnil Schwarz.

Schwarz (Severočeši.cz, zvolený za ANO) byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Několik svědků vypovědělo, že je policisté donutili lehnout si na zem a mířili na ně zbraní. Podle soudkyně Bohumily Huňáčkové bylo dnes prokázáno, že Schwarzův skutek nebyl trestným činem.

Poslanec se hájil tím, že jednal na základě pokynu nadřízeného. „Dělal jsem to podle zákona, dělal jsem to správně. Ten případ třikrát prověřovala inspekce ministra vnitra, nebylo shledáno pochybení,“ zdůraznil už dříve. Za celým případem podle něj stojí politická rivalita. Obviněn byl až v době, kdy od celé události uběhly čtyři roky. „Jsem přesvědčen, že moje stíhání bylo na pokyn, na něčí zakázku,“ dodal Schwarz.

Schwarzovo trestní stíhání vadilo sociálnímu demokratovi Janovi Chvojkovi natolik, že minulý týden kvůli tomu opustil sněmovní vyšetřovací komisi, která byla zřízena ke kauze předražené karty opencard. Schwarz totiž tuto komisi vedl.

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Verdikt měl padnout krátce před sněmovními volbami, hlavní líčení se ale nekonalo, protože Schwarz a jeho právník nepřišli. Zvolením Schwarze do sněmovny bylo trestní řízení přerušeno.