ANO slibuje politiky, kteří neusnou, ODS spojila kampaň s očistou

Praha – Hnutí ANO oficiálně zahájilo kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Soustředit se chce na evropský trh nebo efektivní čerpání eurofondů. Kandidátku vede Pavel Telička a voličům slibuje, že zástupci hnutí ANO v Bruselu neusnou. Do nové fáze kampaně potom vstoupila i občanská demokracie, v projektu Ta pravá ODS chce s veřejností a sympatizanty diskutovat o pravicové politice a pokračovat ve stranické očistě.

„Nastal den, kterému jsem se skoro deset let bránil,“ okomentoval Telička svůj návrat do aktivní politiky. „Nyní máme tým, který má ambici postavení Česka v Evropské unii změnit. Mezi mými kolegy a kolegyněmi nenajdete lidi, kteří budou v budoucnu fotografováni, jak spí.“

Za klíčová témata hnutí ANO Telička označil především ta hospodářská – strana se chce zasadit o odstranění překážek na evropském trhu, stejně jako o jeho ochranu před škodlivými výrobky a nekalými praktikami. Chce rovněž zlepšit postavení českých zemědělců ve vztahu k jejich evropské konkurenci a otevřít Evropu mladým lidem a studentům.

Již tradičním tématem je potom efektivnější čerpání peněz z evropských fondů. „Chceme lidem vysvětlit to, že členství je pro nás výhodné, že jsou pro nás výhodné strukturální fondy,“ prohlásil šéf strany Andrej Babiš. „Z Evropské unie jsme dostali 80 miliard a vyvážíme tam 80 procent naší produkce. Nemůžeme hrát stále kritizujícího člena, ale musíme se aktivně zapojit.“

Na kampaň má vládní hnutí 18,5 milionu korun a podobně jako před podzimními sněmovními volbami chystá cestu po regionech a sérii setkání s občany. Zde chce rovněž vysvětlovat kroky, které udělala vláda od svého vzniku. Do kampaně se zapojí předseda hnutí, vicepremiér Andrej Babiš.

Fiala jede do krajů s heslem „žádné euro – silná koruna“

Občanská demokracie vstoupila do nové předvolební fáze odstartováním očistné kampaně Ta pravá ODS. Stranický šéf Petr Fiala kvůli ní zahajuje cestu po všech krajích České republiky, během které chce se straníky, sympatizanty i veřejností diskutovat o politice ODS. „Chceme vysvětlovat našim voličům, jaká je naše představa o autentické, pravicové, té pravé politické straně, kterou ODS bude,“ prohlásil.

Konkrétní náklady na kampaň pod heslem „Žádné euro – Silná koruna – Zdravý rozum“ Fiala neuvedl s tím, že je součástí kampaně před evropskými volbami, na které chce strana vynaložit zhruba 15 milionů korun. Počítá také s tím, že v očistném projektu bude pokračovat i po volbách do EP; na podzim totiž budou Češi rozhodovat o složení třetiny Senátu a především o obsazení obecních zastupitelstev, kde ODS obhajuje hojné pozice starostů. Partaj podle Fialy také pokračuje v zefektivňování svého chodu, které začala před dvěma měsíci na olomouckém kongresu. Plánuje, že opustí své sídlo na Pankráci a přesune stranickou centrálu víc do centra Prahy. Předseda ODS tento záměr vysvětlil úsporami i potřebou přiblížit se občanům.

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU: Kandidátky letos podalo 39 uskupení, což je o šest více než při minulých volbách. Češi si půjdou vybírat europoslance už potřetí. Poprvé šli k urnám v roce 2004, naposledy v roce 2009. Prezident Miloš Zeman vyhlásil termín na pátek 23. a sobotu 24. května. Rozděluje se 751 křesel, pro Českou republiku jich je připraveno 21. Poslance čeká pětiletý mandát a základní hrubý plat kolem 200 tisíc korun (více zde).