Za Chaloupkovu Republiku kandidují do Bruselu senátoři za ČSSD i Jurinová

Praha – Strana Republika bývalého poslance Věcí veřejných Otto Chaloupky představila kandidáty do evropských voleb: jsou mezi nimi i dva senátoři za ČSSD Miroslav Krejča a Pavel Lebeda, olympijská medailistka ze Sarajeva Olga Křížová (Charvátová) nebo bývalá moderátorka Eva Jurinová. Chaloupkova strana se označuje za konzervativně pravicovou – prosazovat chce mimo jiné opatření proti sociální imigraci.

Podle Chaloupky by např. povolení k dlouhodobému pobytu v Česku mělo být udělováno jen v případě, pokud žadatel předloží pracovní smlouvu na nejméně tři roky. Strana by také v rámci Unie chtěla prosazovat jednotné kontrolní mechanismy, které by zajistily srovnatelnou kvalitu a složení potravinářských výrobků ve všech členských zemích EU. 

Miroslav Krejča, který je předsedou senátního výboru pro EU, apeloval mimo jiné na lepší využívání evropských dotací. Pokud se nestane europoslancem, bude za Republiku obhajovat na podzim senátorský mandát. Zatím ale zůstává v senátorském Klubu pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí.