Osvětlení pro metro dodává jediná firma. Konkurenti si stěžují

Praha – Zakázky za desítky milionů korun na osvětlení pražského metra vyhrává v posledních letech pouze jediná firma. Dopravní podnik (DPP) to vysvětluje tím, že nastavené podmínky soutěže nikdo jiný nedokáže splnit. Některé neúspěšné firmy ale mluví o diskriminaci a Transparency International označuje okolnosti zakázek za podezřelé.

Pražské metro posledních pár let rozsvěcuje jediná firma – Vávra osvětlení. Proč pro dodávky osvětlení za desítky milionů korun nevyužívá žádnou jinou firmu, dopravní podnik vysvětluje tím, že nikdo lepší v oboru není. „Dopravní podnik doposud nalezl pouze jedinou firmu, která by byla schopna splnit přísné bezpečnostní podmínky,“ tvrdí mluvčí metropolitního přepravce Jiří Štábl.

Konkurent pražské firmy Vávra osvětlení, společnost Hormen, jež měla o zakázku také zájem, je ale přesvědčena, že podmínky pražského dopravního podniku nikdo jiný splnit nemůže. „Požadují určitý druh zapojení, které má bohužel Vávra osvětlení chráněné užitným vzorem,“ vysvětluje ředitel firmy Jiří Hrachovina.

Vnitřní normy, na které se dnes dopravní podnik odvolává, byly zavedeny v posledních dvou letech. „Ve chvíli, kdy jsme se nějakým způsobem přizpůsobili, přišlo nové nařízení technického ředitele. To zase požadovalo nový způsob zapojení,“ stěžuje si Hrachovina. Také další firma se domnívá, že pro zisk zakázky udělala „poměrně dost“. „V žádném případě nemůžu říct, že jsme na dobré cestě,“ připustil jednatel společnosti Elektro-Lumen Zdeněk Král.

Metro
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Nevybrané firmy se obrátí k ÚOHS

O podmínkách pro světla v pražském metru rozhoduje sám DPP. Podle ministerstva dopravy do nich ale může zasahovat i magistrát. „Pokud se týká světel pro prostory, kde se pohybují cestující, tak tam je speciálním stavebním úřadem Magistrát hlavního města Prahy,“ konstatoval mluvčí ministerstva Martin Novák.

Přestože dopravní podnik prohlašuje, že všem zájemcům předkládá totožné podmínky, u zástupců mezinárodní protikorupční organizace Transparency International (TI) budí tyto požadavky rozpaky. „Je to jednodušší, sofistikovanější způsob, jak zajistit, aby zakázku vyhrál ten, koho chceme,“ poznamenal programový ředitel TI Radim Bureš. Kauza výběrových řízení na osvětlení v metru se tak nejspíš dostane před antimonopolní úřad, kam se chtějí obrátit některé odmítnuté firmy.

Nejde přitom o jedinou spornou zakázku největší městské firmy v Praze. Už téměř rok se vleče výběrové řízení na hlídací služby za 400 milionů korun a v minulosti si kvůli údajně nevýhodné zakázce na prodej jízdenek s firmou Cross Point vysloužil obvinění bývalý ředitel DPP Martin Dvořák.

V souvislosti s kontraktem na tisk papírových jízdenek firmou Neograph pro dopravní podnik byl navíc letos zatčen vlivný lobbista Ivo Rittig a další tři osoby. Soud koncem března všechny obviněné propustil a stíhání pokračuje na svobodě.

Další sporná zakázka v DPP: osvětlení pro metro (zdroj: ČT24)