Nemocniční poplatky nejsou to nejpodstatnější, tvrdí odborníci

Praha – Kompenzace za zrušené hospitalizační poplatky v posledních dnech hýbou koalicí. Podle zdravotnických expertů však nejsou pro provoz nemocnic vlastně tím nejdůležitějším: jejich finanční situaci totiž podstatně zhoršilo v minulých letech kupříkladu navýšení DPH o sedm procent. Koaliční rada se současné vyostřené situaci bude věnovat na svém dnešním jednání, na programu je návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zvýšení odvodů za státní pojištěnce.

O slabé kondici, ve které se nachází české zdravotnictví, se mluví pravidelně. Předseda České lékařské komory Milan Kubek ve svém prohlášení dokonce jeho stav označil za katastrofální. Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík přitom není toho názoru, že by se situace horšila. „Myslím, že je zhruba setrvalá. Není horší nebo lepší, ona je stále stejná,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Ludvík si rovněž nemyslí, že by se na stavu českého zdravotnictví fatálně promítlo jen zrušení poplatků. „Ze zdravotnictví hlavně odtékají peníze zvýšením DPH. To byly dvě největší rány, které nastaly v letech 2012 a 2013. Třeba u zdravotnického materiálu se DPH ze dne na den zvedlo o sedm procent,“ dodal.

  • „Poplatky jsou jedna část problému, naším největším problémem bylo DPH a kontinuální navyšování platů i v době krize. Oba dva tyto faktory, když se sečetly, tak pro nemocnice byly skoro smrtící,“ uvedl Miloslav Ludvík.

Schwarz: Co stát vzal, měl by jinou cestou vrátit

V současnosti se hojně diskutuje o návrhu Andreje Babiše, podle kterého by si část peněz za zrušené poplatky hradily samy nemocnice. Právě to však vzbuzuje kontroverze i pnutí uvnitř koaličních stran. Zaznívají názory, že co stát nemocnicím ukončením poplatků vzal, by měl také jinou cestou plně kompenzovat. „Pokud se je vláda rozhodla zrušit, tak by se v plné výši měly saturovat ze státního rozpočtu,“ míní ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

ČSSD navrhuje peníze uvolnit prostřednictvím zvýšení plateb za státní pojištěnce, které by měly kompenzovat výpadek příjmů po zrušení stokorunových poplatků. Babiš však takto situaci dlouhodobě řešit nechce. „Pan ministr na to kouká z hodně vysokého nadhledu a vůbec není schopen přesně poznat detaily. Takže za tím je spíše politika než detailní znalost,“ soudí ředitel Ludvík.

Ministr zdravotnictví navrhl zvýšit od července odvody státu do zdravotního pojištění za děti či důchodce ze 787 na 845 korun. Za pololetí by to podle něj mělo přinést do systému veřejného zdravotního pojištění 2,1 miliardy korun.

Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Babiš dokonce mluví o „černých dírách“ ve zdravotnictví. Ty je podle něho nutné nejprve najít a pak teprve uvažovat o navýšení peněz. Ředitel motolské nemocnice Ludvík s tím nicméně nesouhlasí. „Naopak si myslím, že zdravotnictví v poslední době dotovalo státní pokladnu právě přes DPH. Ty peníze šly do státní pokladny a pak se přerozdělovaly někam jinam, a ne do zdravotnictví,“ uvedl Ludvík.