Exministr Drábek u soudu – svědčí v kauze podplácení

Praha – Soud pokračuje v projednávání kauzy někdejšího náměstka na ministerstvu práce Vladimíra Šišky a bývalého ředitele odboru informatiky Milana Hojera. Podle obžaloby zneužili svou pravomoc a podpláceli v souvislosti se zakázkou pro společnost OKsystem. Soud dnes vyslechl několik svědků – mezi nimi i bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09), který kvůli Šiškovu stíhání na svůj post rezignoval.

„Smluvní vztahy s OKsystemem měly jednu zásadní nevýhodu, kromě provozu se platila i každá úprava softwaru. V době, kdy jsme dělali sociální reformu a chtěli jsme zásadně uspořit na výplatě sociálních dávek, tak bychom museli zaplatit za změnu těch systémů šílenou částku,“ vysvětloval Drábek změnu dodavatele. Zároveň popřel spekulace, že by měl na subdodavatele Fujitsu nějaké vazby. 

Všechny aktivity prováděné v souvislosti s výplatou sociálních dávek měly podle Drábka dva motivy: úsporu výdajů státního rozpočtu a provedení reformy sociálních dávek tak, aby v době ekonomické krize neohrozila stabilitu společnosti. Oba cíle se podle něj podařilo naplnit – reformou sociálních dávek prý státu ušetřil deset miliard korun. 

Drábkův někdejší první náměstek Šiška a bývalý šéf odboru informatiky Milan Hojer čelí obvinění z toho, že dlouholetému dodavateli ministerstva, firmě OKsystem, nabídli úplatek ve formě přidělení veřejné IT zakázky v hodnotě nejméně 100 milionů korun. Na oplátku prý chtěli, aby firma stáhla svou stížnost u antimonopolního úřadu. Jednatel firmy Martin Procházka vše oznámil policii a další schůzky skrytě nahrával za pomoci policejní techniky. Za podplácení a zneužití pravomoci hrozí oběma mužům 12 let vězení. Šiška i Hojer včera u soudu popřeli, že by úplatek nabízeli. 

Milan Hojer (vlevo) a Vladimír Šiška
Zdroj: ČT24/ČTK

Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy za stovky milionů ročně. Ministerstvo se však v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem – společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.