Wolf stále uniká. Je v Číně, Polsku nebo na Maledivách?

Ostrava - Už třináct měsíců se daří bývalému poslanci sociálních demokratů Petru Wolfovi, který je odsouzený k šestiletému vězení, unikat spravedlnosti. Výsledky nepřinesl ani mezinárodní zatykač. Spekulací zazněla řada. Podle informací České televize se jedno rodinné setkání odehrálo v čínském Honkongu, může prý být pár kilometrů za polskými hranicemi nebo třeba na Maledivách. Wolf, který je odsouzený za zneužití jedenáctimilionové dotace, tvrdí, že je nevinný. Dokázat se mu to ale nedaří. Vyčerpal všechny opravné prostředky. Poslední šance je Ústavní soud, na který se obrátil.

Jeden dílčí úspěch Wolf ale zaznamenal. Městský soud v Praze letos v lednu rozhodl, že policisté formálně pochybili, když mu roku 2010 zabavili zbrojní průkaz a střelné zbraně. Wolf se dožadoval vrácení průkazu. Argumentoval tím, že mu ho prezidium odebralo, i když ještě nebyl za nic odsouzen.

„Tento rozsudek je morálním vítězstvím mého klienta,“ prohlásil advokát Petra Wolfa Richard Maleček. Řekl, že tento nezávislý soud rozhodoval správně; policie, státní zastupitelství, ostatní soudy i média však byly pod tlakem. „Je to totiž politický proces,“ zopakoval slova svého klienta, který tím zdůvodňuje, proč se vyhýbá vězení. Po odsuzujícím rozsudku sám Wolf mimo jiné řekl: „Ostravská inkvizice se projevila ve všech důsledcích.“

Petr Wolf
Zdroj: ČT24

Soudci, kteří se případem dosud zabývali, však dospěli k závěru, že šlo o běžný podvod. Wolf totiž vykazoval fiktivní zahraniční cesty, platil statisíce za konzultace neexistujícím firmám či rozjížděl projekty s vysokými školami, které ani neoslovil.

Městský soud v Praze dal Wolfovi poprvé od zahájení jeho trestního stíhání v něčem za pravdu, jeho viny se to ale vůbec netýká. Podle verdiktu Policejní prezidium pochybilo jen tím, že mu zajistilo zbraně, když správní řízení se týkalo pouze jeho zbrojního průkazu.

Poslední naděje - Ústavní soud

Podle právníka Malečka teď Wolf a jeho rodina upíná naději k Ústavnímu soudu, kde si stěžuje na porušení práva na spravedlivý proces. Odvolání k Vrchnímu soudu mu vyneslo jen zpřísnění trestu, dovolání k Nejvyššímu soudu zamítavé stanovisko. Kdy se bude Wolfovým případem zabývat, není jasné. „Spisový materiál je velmi rozsáhlý, už ho studuje soudce. Kdy ale rozhodne, není známo,“ řekla mluvčí Ústavního soudu Gabriela Sedláčková.

Policie nechce říct, jaké informace dosud získala o pohybu uprchlého Wolfa. „Podrobnosti nemůžeme sdělovat, abychom neohrozili pátrání,“ vysvětlil náměstek ředitele krajské policie Radim Wita.

Kauza Petra Wolfa

2005 až 2007 - Firma Petra Wolfa UT 2002 dostala z programu na podporu vědy a výzkumu od ministerstva životního prostředí dotaci téměř 11 milionů na dva projekty, které se měly zabývat ochranou přírody, nakládáním s odpady atd.

Červen 2008 - Wolf vystoupil z ČSSD a opustil poslanecký klub, obvinil tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka z vydírání v souvislosti s volbou prezidenta. Měl prý hlasovat pro Jana Švejnara, jinak Paroubek zveřejní závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu v jeho firmě

Březen 2009 - Jako nezařazený poslanec několikrát hlasoval s koalicí v čele s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem z ODS. Na rozdíl od bývalých stranických kolegů hlasoval například pro umístění radaru v Brdech

Listopad 2009 - Policie zahájila Wolfovo trestní stíhání pro podezření ze zneužití státní dotace poté, co ho Poslanecká sněmovna zbavila imunity. Wolf od začátku odmítal vinu a tvrdil, že jde o politickou záležitost.

Leden 2012 - Krajský soud v Ostravě Wolfa odsoudil k pěti rokům vězení a peněžité náhradě 1,2 milionu korun, jeho žena, který byla obžalována spolu s ním, dostala podmínku. Podle soudu utrácel peníze z dotace na dovolené a zahraniční cesty, které neměly s projekty nic společného, vykazoval statisíce za konzultace u neexistující společnosti. Tvrdil, že se na projektech budou podílet polské a moravskoslezské vysoké školy, ale ani jednu neoslovil. Vyúčtoval 130 tisíc najetých kilometrů na služebních cestách, a to i za dny, kdy byl na jiných místech a podobně.

Topolánek zasahuje: Bývalý premiér Mirek Topolánek se ho zastal. Prohlásil, že jde o politickou objednávku, justiční omyl, a že začíná hon na čarodějnice.

„Když někdo účtuje sto tisíc neexistující firmě a proplácí si neuskutečněné cesty, není na tom nic politického. Jde o běžnou kriminální činnost,“ řekl však v odůvodnění rozsudku soudce Miroslav Mucha.

Říjen 2012 - Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se odvolali obžalovaní i žalobce, jenž požadoval přísnější potrestání, potvrdil vinu obou manželů a Petru Wolfovi zpřísnil trest na šest let a pokutu na pět milionů

Leden 2013 - Policie vyhlásila pátrání po pravomocně odsouzeném Petru Wolfovi, který nenastoupil do vězení. Od té doby se skrývá

Únor 2013 - Wolf podal prostřednictvím právníka dovolání k Nejvyššímu soudu. Začal splácet peněžitý trest. Policie na něho vydala evropský zatykač

Březen 2013 - Policie rozšířila zatykač na mezinárodní

Září 2013 - Nejvyšší soud zamítl Wolfovo dovolání jako zjevně neopodstatněné

Listopad 2013 - Odsouzený Wolf podal stížnost k Ústavnímu soudu

Leden 2014 – Městský soud v Praze rozhodl, že policie formálně pochybila při zabavování jeho zbrojního průkazu a zbraní