Kubera: ODS se rozkročila tak, až jí uklouzly nohy

Praha - Vznik samostatných krajů, které opanovali „gubernátoři“, a evropské dotace jako neodolatelné lákadlo stály za pádem ODS. V Interview ČT24 o tom hovořil senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera, podle něhož se Petr Fiala stal předsedou jen jako krizový manažer. Kubera odhaduje, že do roka se může podpora voličů ODS znovu vyšplhat až k 12 procentům. Řada lidí přešla k hnutí ANO, podle Kubery se ale díky politické praxi Babišova uskupení zase vrátí k občanským demokratům, které restartuje právě Fiala.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Hlavní příčina je, že se ODS odchýlila od svého programu a snažila se o to, co kdysi prosazoval pan Zieleniec, rozkročit. A jí se stalo přesně to, že se rozkročila, až jí uklouzly nohy. Nikdy nebude mít 50 nebo 60 procent, ale má oslovovat své voliče a 25 jí bohatě stačí, aby byla významnou politickou stranou,“ prohlásil v Interview ČT24 senátor Kubera.

Řada voličů přešla od občanských demokratů k hnutí ANO 2011. Podle posledních průzkumů podpora ANO překročila 20 procent, zatímco ODS klesla pod 6 procent. Kubera je přesvědčen, že zčásti je ODS přesvědčí, aby se k ní vrátili, a zčásti je k tomu přiměje samotné hnutí Andreje Babiše. „Bude se opakovat scénář s Věcmi veřejnými, už nyní jsou vidět spory v koalici. Nám pomůže to, že u těchto hnutí nevíte, jaká jsou. ANO je nyní jakoby pro všechny, ale to mu dlouho nevydrží,“ tvrdí senátor.

Fiala je pouze krizový manažer, do roka může být ODS na 12 procentech

Kdyby nepřišla krize občanských demokratů, podle Kubery by se nikdy Petr Fiala předsedou strany nestal. Sám Kubera se přiklání k předsedovi se stranickou minikariérou od komunálního politika přes krajské sdružení, až pak se může stát stranickým lídrem. Petr Fiala byl zvolen do čela jako krizový manažer, od kterého si bývalá vládní strana slibuje restart. Ten je ale během na dlouhou trať. Důvěra se snadno ztrácí, zpět se dá ale získat velmi těžko, soudí teplický primátor.

Během jednoho roku by v jeho představách měly preference stoupnout k deseti až dvanácti procentům. „Podle mého názoru má ODS potenciál na 20 až 25 procent, ale ten si sama prokaučovala, bohužel,“ tvrdí Kubera. Důvod vidí ve vzniku krajů jako správních celků. Z těch se podle něj staly postupně jakési gubernie ruského vzoru, v nichž si jejich gubernátoři vytvořili „malé republiky“. „Do toho přišly evropské dotace a jsme tam, kde jsme,“ shrnuje. Dotace z EU vidí jako příčinu valné většiny korupce, protože jejich přítok je vždycky přílišným lákadlem.

Podle posledního průzkum agentury STEM se ODS dostala na 5,6 procenta, šestiprocentní podporu ukazuje i volební model agentury CVVM.