Exministr Březina dostal podmínku za údajný podvod

Praha - Bývalý ministr a současný pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) dostal ve čtvrtek od Obvodního soudu pro Prahu 9 podmínku za údajný podvod na pražském dopravním podniku (DPP). Verdikt je zatím nepravomocný, Březina vinu odmítá. Informuje o tom dnešní Právo.

Březina měl podle obžaloby jako předseda dozorčí rady podniku údajně neoprávněně pobírat odměny. Rozsudek je pátým prvoinstančním rozhodnutím v kauze, Březina byl poprvé shledán vinným. Soudkyně ho potrestala roční podmínkou s patnáctiměsíčním odkladem. 

Podle obžaloby Březina valné hromadě DPP zamlčel, že se firma Porcela Plus, v jejíž dozorčí radě byl, v prosinci 2008 dostala do konkurzu. Kvůli tomu mu prý v březnu 2009 zanikla funkce předsedy dozorčí rady DPP a na mzdě a odměnách tak do srpna 2011 neoprávněně inkasoval téměř 290 tisíc korun. Do dozorčí rady dopravního podniku se Březina vrátil loni.

Podle obchodního zákoníku člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v představenstvech nebo dozorčích radách jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí.