Šikanovala GIBS policisty? Vnitro si ji vezme pod drobnohled

Praha – Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce prověřit činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Oznámil to v Otázkách Václava Moravce. GIBS v posledních týdnech čelí kritice za přílišnou horlivost při kontrole policistů, někteří členové sboru potom podle ministra hovoří přímo o šikaně. Výsledek prověrky bude mít vliv i na osud ředitele policejních inspektorů Ivana Bílka.

Generální inspekce bezpečnostních sborů má za úkol vyšetřovat trestné činy policistů; kompetenčně nespadá pod ministerstvo vnitra, ale přímo pod vládu. Ministr vnitra Chovanec nyní podle svých slov zjišťuje, zda inspekce prověřování policistů dotahuje k jejich obvinění, žalobě a případně odsouzení, či zda někdy nejde jen o šikanu; podle jeho slov o ní totiž hovoří přímo někteří policisté.

Současně ale podle ministra platí, že GIBS je potřebná instituce a je nutné odlišit, kdy si někdo oprávněně stěžuje, od případů, kdy takto argumentuje policista, který se opravdu dostal do konfliktu se zákonem. Není prý možné usoudit jen podle počtu stížností na GIBS, zda inspekce funguje dobře, nebo ne.

„GIBS není mezi policisty oblíbená,“ konstatoval Chovanec v rozhovoru s Václavem Moravcem. „Musíme se podívat, kolik se případů se Generální inspekci podaří dotáhnout. Požádal jsem o čísla a jsem na ně velmi zvědav.“ Právě poměr mezi prověřovanými policisty a zdárně dokončenými případy podle něj vypovídá o tom, jestli GIBS funguje tak, jak má.

Má šéf GIBSu skončit? Diskuse se o tom vede, říká ministr

Výsledek revize činnosti GIBSu se pak má promítnout i do dalšího profesního osudu jejího ředitele Ivana Bílka. „Neřekl bych, že je vláda nespokojena, ale analyzujeme některé podněty,“ prohlásil Chovanec a v odpovědi na otázku, zda vláda zvažuje jeho rezignaci, dodal, že diskuse se na toto téma vede.

Výhrady k práci GIBS dala nedávno najevo také Liga lidských práv. V březnu podala na inspekci trestní oznámení kvůli podezření ze zneužívání pravomoci. GIBS podle ligy například úmyslně nevyšetřuje některé případy policejního násilí, inspekce je prý také zneužívána proti nepohodlným policistům. Vedení GIBS se podle mluvčí inspekce Radky Sandorové nechce k trestnímu oznámení nyní vyjadřovat.