Případ uplácení vězňů. Soud osvobodil advokáta Kramariče

Praha - Městský soud v Praze zprostil obžaloby advokáta Julia Kramariče, který měl podle spisu žádat po dvou vězních, aby za úplatek lhali při soudním jednání. Dnešní verdikt tak ruší roční podmínku, již Kramaričovi udělila nižší instance. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Odvolací senát dospěl k závěru, že se žalovaný skutek stal, ovšem nenaplňuje všechny znaky trestného činu,“ informovala tisková mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Kramaričův případ souvisí s kauzou údajného šéfa arménské mafie v Česku Andranika Soghojana. Podle obžaloby Kramarič před čtyřmi lety navštívil ve vězení dva muže - Davida Štinčíka a Jaroslava Duba. Štinčíkovi prý nabídl 500 000 korun, když před soudem uvede, že vraždy, z nichž je viněn Soghojan, objednal a zorganizoval klíčový svědek v případu Tagir Tarsžojev. Údajně po něm také chtěl, aby obvinil z podplácení Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který případ vyšetřoval. Dubovi pak podle obžaloby Kramarič daroval drahé hodinky a půjčil mu 30 000 korun za to, že dosvědčí, že i jeho se snažili policisté ovlivnit.

Kramarič bude žádat náhradu škody

Obvodní soud pro Prahu 6 Kramariče v minulosti obžaloby opakovaně zprostil. Soud argumentoval tím, že obžaloba stojí zejména na tvrzeních obou vězňů a neexistuje důkaz, který by jejich výpovědi potvrdil. Podmíněný trest a zákaz vykonávání činnosti advokáta na 2,5 roku uložil loni v prosinci.

Proti tomu se ale odvolal Kramarič a jeho dvě dcery, kteří všichni požadovali zrušení rozsudku nebo zproštění obžaloby. Proti verdiktu se odvolala i státní zástupkyně, která naopak chtěla trest přísnější, a to maximální možnou podmínku, zákaz činnosti a peněžitý trest 500 000 korun.

Dnešní rozsudek Kramariče zcela osvobodil a on nyní podle svého právního zástupce Vladimíra Vaňka zvažuje, že bude žádat o očištění své pověsti. „S důvěrou se obrátíme na Českou republiku s žádostí o náhradu škody a případné zadostiučinění, o kterém bude rozhodovat ministerstvo spravedlnosti a poté eventuálně soud,“ prohlásil Vaněk.