Zeman je navržen na Nobelovu cenu za mír, tvrdí ruská agentura

Moskva - Ruský akademik Sergej Komkov navrhl českého prezidenta Miloše Zemana jako kandidáta na Nobelovu cenu za mír. Tvrdí to ruská informační agentura Regnum. Zeman si podle Komkova toto ocenění zaslouží za vyvážený přístup k ukrajinské krizi.

Komkov, který je mimo jiné předsedou Ruského fondu pro vzdělávání, podle agentury norskému výboru pro udělování Nobelových cen Zemana navrhl na udělení ceny v roce 2015. Prohlásil, že tato nominace je spojena s „rozumnou a vyváženou politikou“ českého prezidenta ve vztahu k událostem na Ukrajině.

„Zpočátku stejně jako mnozí jiní evropští politici vyzýval k aktivnímu postupu evropských zemí na území Ukrajiny. Až do vyslání sil NATO. Poté, co se pečlivě zabýval situací, která tam vznikla, ale výrazně změnil svůj postoj k těmto událostem,“ cituje agentura akademikovo odůvodnění. Komkovovi se především líbí, že Miloš Zeman podle něj podpořil pozici Ruska v otázce Krymu, když „prohlásil, že jedině Ruská federace je s to zajistit skutečná občanská práva obyvatelstva Krymského poloostrova“.

Oceňuje také, že český prezident prý řekl, že Krym byl vždy nedílnou součástí Ruska a Ukrajině ho nesmyslně daroval Nikita Chruščov. Zemanovo vyjádření pro server iDNES.cz, o které se Komkov opírá, ovšem zároveň s odkazem na srpen 1968 varovalo před příkopy, které vojenská intervence může vykopat (viz níže). Slova o možnosti vyslat síly NATO na Ukrajinu navíc český prezident pronesl až měsíc poté, co z jeho úst zazněl Komkovem oceňovaný výrok o Nikitu Chruščovovi.

Zemanův výrok: „I když naprosto rozumím zájmům většinového ruskojazyčného obyvatelstva Krymu, který byl v roce 1954 nesmyslným Chruščovovým rozhodnutím přičleněn k Ukrajině, máme své zkušenosti s vojenskou intervencí z roku 1968. A domnívám se, že jakákoliv vojenská intervence vytváří hluboký příkop, který po generaci nelze zasypat.“