Závist nás provází od nepaměti. Po čem Češi touží nejvíc?

Praha - Závist provází lidské pokolení od nepaměti. Číhá kdesi pod povrchem a sem tam o sobě dá vědět – například když si váš soused staví již druhou vilu a vy stále přemýšlíte, jestli si můžete dovolit koupit sekačku, abyste zkrotili trávu na zahradě. Víc než polovina Čechů se přiznává k tomu, že občas závidí druhým. Podle průzkumu, který spolu s bankéři vypracovali sociologové, třetina dokonce občas zatouží po tom, aby ti, kteří jsou na tom lépe, o svůj majetek a postavení přišli. Sociologové ale tvrdí: Ne každá závist je špatná - motivuje k vyšším výkonům.

Úspěch podle Čechů?

  • Velké auto, vila, dobrá práce, luxusní dovolená, ale i atraktivní partner či partnerka.

Typický závistivec?

  • „Muž mezi 18 a 29 lety, středoškolsky vzdělaný, který žije v krajském městě,“ říká psycholožka Marta Boučková.

Peníze a bydlení závidí druhým stejně muži jako ženy. Ženy ale chtějí být navíc finančně soběstačné a vadí jim krása a sexappeal konkurentek.

Občasnou závist přiznává každý druhý Čech. Téměř 80 procentům z nich vadí peníze druhých a třetina žárlí na bydlení ostatních: Nejčastěji jde o architektem navržený rodinný dům s krbem, terasou a výhledem do zeleně. Naopak, největší lákadlo 90. let, čímž byly bazény na zahradě, už tolik netáhne.

Zatímco ještě v 90. letech Češi rádi ukazovali navenek svůj úspěch a majetek, dnes se ho snaží spíše skrývat a nedráždit tak své okolí.

Závist aneb nesmrtelná teta Čechů (zdroj: ČT24)