Válková jmenovala Ondráška šéfem Vězeňské služby

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) vyslyšela doporučení výběrové komise a jmenovala Pavla Ondráška šéfem Vězeňské služby. Bývalý šéf věznice v Rapoticích už bezpečnostní sbor vedl jako pověřený ředitel poté, co Válková počátkem dubna odvolala z čela Vězeňské služby Petra Dohnala. Ten však se svým odvoláním nesouhlasí a chce se proti tomuto kroku bránit.

Výběrové řízení na nového ředitele vypsala Válková v půlce dubna a původně se do něj přihlásili tři zájemci. Dva z nich ale byli z konkurzu vyřazeni a zbyl v něm jenom Ondrášek. „Ze zaslaných podkladů pro výběrové řízení vyplynulo, že dva přihlášení uchazeči nejsou příslušníky bezpečnostních sborů. Komise proto konstatovala, že nesplňují podmínky účasti ve výběrovém řízení,“ uvedlo ministerstvo v rozeslané tiskové zprávě. Ondráška si dnes komise pozvala na slyšení a následně ho doporučila ministryni ke jmenování. Podle dřívějšího vyjádření Válkové se výběrová komise skládala z „odborářů, akademiků a zástupců resortu“.

„Plukovník Ondrášek přesvědčil výběrovou komisi svými návrhy na vězeňskou reformu, dosavadní zkušeností a vůbec odbornou erudicí,“ uvedla pro ČT ministryně spravedlnosti. „Dva vyřazení uchazeči pracovali v civilu a to byla ta základní podmínka, že z nich podle služebního zákona můžete vybírat jedině tehdy, pokud by komise v prvním kole nikoho nevybrala,“ dodala Válková. 

Ondrášek své priority ve funkci představil už počátkem dubna po svém pověření vedením Vězeňské služby. Mimo jiné chce snížit počet míst na generálním ředitelství o 20–30 lidí či přenést některé pravomoci z generálního ředitelství na ředitele věznic. „Teď, když jsem jmenován ředitelem, je čas začít provádět reformu jak řízení Vězeňské služby, tak reformu zacházení s vězněnými osobami,“ uvedl dnes pro ČT.

Ondrášek u Vězeňské služby pracuje od roku 1992. V roce 2006 se stal ředitelem věznice ve Všehrdech. V následujícím roce byl jmenován ředitelem odboru vězeňské a justiční stráže na generálním ředitelství Vězeňské služby. Od roku 2008 pak vedl libereckou vazební věznici, odkud v červenci 2009 přešel do čela nové věznice v Rapoticích. Má hodnost plukovníka.  

V pořadu Otázky Václava Moravce se Ondrášek vyjádřil k údajným pochybením z doby, kdy řídil rapotickou věznici. Docházelo prý třeba k falšování podpisů na lékařských zprávách vězňů nebo vyplácení peněz lékařce, která tři roky ve věznici vůbec nebyla. Ondrášek se ale hájil, že dílčí kontrolu z generálního ředitelství si prý žádal sám a podle jejích výsledků nepochybil on, ale vedoucí oblastní lékařka, která nedostatečně dohlížela nad prací podřízených lékařů. 

Dohnal se chce proti odvolání bránit

Odvolaný šéf Dohnal požadoval zastavení soutěže na nového ředitele. Proti svému odvolání už podal rozklad, protože ho považuje za nezákonné. Pokud ho ministerstvo spravedlnosti zamítne, tak chce Dohnal podat žalobu na ministryni Helenu Válkovou. Nedávno se také otevřeným dopisem obrátil na prezidenta a premiéra.

Dohnal považuje rozhodnutí o svém odvolání za nicotný právní akt, který je od začátku neplatný. „Jsem šokován, že dokument, který jsem převzal a který paní ministryně nazývá rozhodnutím o odvolání z pozice generálního ředitele, nemá vůbec žádné právní znaky. Chybí i zákonné poučení o tom, jak se mohu odvolat,“ řekl České televizi.

Ministerstvo spravedlnosti však už dříve reagovalo, že Dohnalovo odvolání platí a bylo vydáno v souladu se zákonem. Resort kritizoval i to, že Dohnal hodnotí své odvolání veřejně, což mu jako příslušníkovi bezpečnostního sboru zakazuje zákon. Svým chováním tak údajně ohrožuje řádné plnění základních úkolů státu. Ministerstvo chce proto prověřit jeho slova z hlediska možného vyvození trestní odpovědnosti.

Ministryně šéfa věznic z funkce odvolala na začátku dubna. Důvodem podle ní byly problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí i rozdílný pohled na vedení ředitelství. Už dříve ministryně Dohnala kritizovala, že nezajistil dostatečné podmínky pro ministerskou kontrolu. Dohnal ale tyto výtky odmítá, audit prý zjistil řadu pochybení ještě z doby, kdy nepůsobil v čele Vězeňské služby. Pro ministerskou kontrolu pak prý zajistil dostatečné podmínky.