Čeští vojáci nejspíš zůstanou v Mali do konce roku

Praha – Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila prodloužení mandátu pro působení českých vojáků v Mali do konce letošního roku. Vojáci by měli nadále chránit velitelství výcvikové operace Evropské unie a trénovat maliské jednotky. Prodloužení mandátu musí nicméně schválit ještě Poslanecká sněmovna a Senát.

Původně měla mise českých vojáků v Mali skončit k 30. červnu. Nově schválený dokument prodlouží jejich nasazení v neklidné africké zemi o dalších šest měsíců. Pobyt vojáků v Mali se tak prodraží o 70 milionů korun, které zaplatí ministerstvo obrany.

„Tato mise velmi přispívá ke stabilizaci Mali a naplňuje závazky České republiky vůči Evropské unii,“ zdůvodnil rozhodnutí místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Upozornil, že Mali je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka v oblasti subsaharské Afriky.

Zhruba čtyři desítky českých vojáků operují v rámci mezinárodní mise EUTM. Ta začala loni v únoru a původně měla trvat do letošního května. Později byla prodloužena až do května 2016. Jejím cílem je vycvičit maliské vojáky na takovou úroveň, aby zvládli samostatně bojovat s islamistickými rebely na severu země.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který minulý týden české vojáky v Mali osobně navštívil (čtěte víc), by si přál, aby tam působili až do konce mezinárodní mise v roce 2016. „Budu o tom mluvit s náčelníkem generálního štábu i prezidentem republiky, který zahraniční mise podporuje,“ slíbil Stropnický.

Od zahájení operace se silám Evropské unie podařilo vytrénovat tři prapory, které byly nasazeny do bojů. Výcvik čtvrtého praporu byl zahájen letos. Při něm jsou cvičeni i první maliští instruktoři, kteří budou později sami trénovat své krajany.

Kromě Čechů se mise EUTM účastní například Francie, Španělsko, Německo, Belgie, Velká Británie, Polsko, Švédsko a Finsko.