Člen pozorovací mise: Rusové se i v době krize chovali korektně

Praha – Výsledky pozorovací česko-americké mise nad ruským územím budou známy nejdříve koncem týdne. Američané teď ve Spojených státech za účasti ruských inspektorů vyvolávají fotografie, které nad Ruskem minulou středu a čtvrtek pořídil inspekční letoun. Snímky mají buď potvrdit, nebo vyvrátit obvinění NATO, že Rusko nashromáždilo u hranic s Ukrajinou až čtyřicet tisíc vojáků. Moskva to od začátku důrazně popírá. Členem mise byl i podplukovník Vladimír Šupšák. Podle něj se ruská armáda chovala i v době ukrajinské krize k zahraničním inspektorům korektně.

Američtí a čeští inspektoři nalétali nad ukrajinsko-ruskou hranicí přes 5 000 kilometrů. V příhraniční zóně je přitom zajímala jediná věc: jestli jsou tam ruské jednotky. „To, že jsme se do toho prostoru dostali, že tam bylo dobré počasí, že byla vysoká úspěšnost snímkování, už to je úspěch,“ říká zástupce vedoucího česko-amerického inspekčního týmu Vladimír Šupšak, který byl po celou dobu na palubě pozorovacího letounu.

Během letu české i americké pozorovatele neustále hlídali ruští inspektoři. Například proto, aby se letadlo nedostalo níž než tři kilometry nad zemský povrch a nepořídilo fotky s rozlišením nižším než třicet centimetrů. Jak poznamenal Vladimír Šupšak, na fotce s takovým rozlišením sice „nepřečtete poznávací značku, ale rozeznáte, jestli je to tank, nebo nákladní vozidlo“.

Ještě před letem Rusové také důkladně prohlédli pozorovací letoun. Zajímali se hlavně o čidla, kamery a fotografické přístroje. „Rusové to dělají tak, že si všechno vyfotí, a když přijdete na další let, tak ty obrázky, co mají z předchozího, srovnají,“ vysvětluje důstojník.

Přiznává zároveň, že ani v době ukrajinské krize nedělala ruská strana spojeneckým pozorovatelům problémy. „Nic vám neodpustí, nic vám nedarují, ale vztahy byly skutečně korektní,“ dodává Šupšak.

Pozorovací let se uskutečnil minulý týden v rámci programu Otevřené nebe (čtěte víc). Ten umožňuje vzájemné kontroly států ze vzdušného prostoru. Ještě do konce roku se tak nad českým územím prolétne i ruské letadlo. Naposledy u nás Rusové uskutečnili pozorovací let loni v říjnu.