Armáda znovu nabízí několik desítek objektů, včetně tzv. řopíků

Praha – Armáda připravuje v následujících dnech další vlnu výběrových řízení na nepotřebný majetek. V současnosti se zbavuje například drobných podzemních bunkrů a betonových pevnůstek, tzv. řopíků. Jednotlivé objekty vyjdou zájemce zhruba na 50 tisíc korun. Noví majitelé je využívají hlavně jako sklepy. Do konce roku se chce armáda zbavit až 130 různých objektů.

Hned několik řopíků, tichých svědků někdejšího budování obranného valu z roku 1938, nyní armáda odevzdává do soukromých rukou například na Opavsku. V rukou nových majitelů se promění například na sklad zeleniny nebo sklípek pro hosty. Podobná situace je také na jihu Moravy. Zdejší prvky lehkého opevnění se – jak jinak – stávají příhodně prostorem pro dozrávání vín.

Ministerstvu obrany se přitom podařilo na jihu Moravy odprodat už 20 podobných objektů. Ty, které si kupce prozatím nenajdou, nasadí Agentura pro nakládání s nepotřebným majetkem v další vlně nabídky s upravenými cenami.

Chystá se další vlna nabídky armádního majetku (zdroj: ČT24)

„Odprodej nepotřebného majetku je v letošním roce jedním z prioritních úkolů resortu obrany. Ve výběrových řízeních chceme do konce roku nad rámec dříve nabízených objektů nabídnout dalších až 130 nově vyřazených nemovitostí,“ říká první náměstek ministra obrany Jiří Borovec.

Aktuální nabídka činí 29 nemovitostí za skoro 60 milionů korun. Jde například o bývalé přerovské ubytovny strojař s cenou za několik desítek milionů, areál skladů a garáže v Brně, někdejší vojenské sklady v Račicích nad Trotinou nebo ubytovnu s pozemky nedaleko Náměšti nad Oslavou.