Květen, za kamna vlezem: Ráno mrzlo téměř všude

Praha – S výjimkou částí Slezska a severovýchodní Moravy klesly v noci teploty v celém Česku k nule a nad ránem mrzlo. Mrazivé ráno zažila republika již v neděli, kdy ale bylo pod nulou hlavně na horách v pohraničí a v místech, kde obvykle bývá velmi chladno. V pondělí ráno bylo kolem nuly téměř všude a mrzlo stejně tak v Krkonoších či na Vysočině jako v Českém Krumlově nebo Průhonicích u Prahy. Teplotní rekordy padly na 25 místech, nejchladněji bylo na Šumavě – mínus 8,7 stupně.

Nejchladnější místo bylo brzy ráno na Šumavě – v Rokytské slati bylo -8,7 stupně Celsia. Mrzlo i na dalších místech Šumavy, například ve Volarech bylo 6,7 stupně pod nulou. O mnoho tepleji ale nebylo ani na mnoha dalších místech, například v Adršpachu ukazovaly teploty -5 stupňů Celsia. Ještě v devět dopoledne hlásil Český hydrometeorologický ústav, že jsou v Krkonoších na Luční boudě tři pod nulou. Ani tam, kde ráno nemrzlo, v žádném případě nebylo teplo. „Teploty se pohybovaly mezi plus čtyřmi stupni Celsia až minus čtyřmi stupni Celsia,“ shrnula Milena Ferebauerová z ČHMÚ.

Mrazivé ráno vytvořilo nové teplotní rekordy na 25 stanicích, kde meteorologové měří teploty déle než 30 let. Méně než dnešních -1,7 stupně Celsia nebylo nikdy v dějinách měření v Českém Krumlově-Přísečné, v Průhonicích teploměry nikdy 5. května neukázaly méně než -1,6 stupně. Rekordy padly například také v Novém Rychnově a Černovicích na Vysočině, jihočeském Vimperku a Byňově nebo západočeských Konstantinových Lázních.

Dvě mimořádně chladná rána v řadě – v neděli bylo až -8,4 stupně v krušnohorské Šindelové. Mrazy jsou velmi špatná zpráva nejenom pro zimomřivé milovníky léta, ale také pro zahrádkáře. Těm ve velkém hynou rostliny. „To, co lidé přikryli igelitem nebo papírem, zmrzlo stejně, protože igelit ochrání mráz minus dva, papír minus pět, ale minus sedm už nezachrání nic,“ upozornil pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu z Šindelové Rudolf Kovařík. Například v Plzeňském kraji jsou nejpostiženější jahody a švestky. Pěstitelé situaci hodnotí jako jednu z nejhorších za posledních 20 let.

Mrazy napáchaly nejvíc škod na jahodách a švestkách (zdroj: ČT24)

Další dny by už mělo být tepleji, přes den dokonce až 21 stupňů

V příštích dnech by již mělo být tepleji, ačkoli v noci na úterý meteorologové ještě očekávají i teploty kolem nuly. Přes den se ale oteplí až na 21 stupňů Celsia a v dalších dnech bude obdobně. V dlouhodobém výhledu na květen ale ČHMÚ upozornil, že bude především v první polovině měsíce teplota výrazně kolísat. Celkově ale bude pod dlouhodobým průměrem, který činí 14,1 stupně.