Gauck vyzdvihl Havla jako mimořádně inspirativní osobnost

Praha - Německý prezident Joachim Gauck při debatě na německém velvyslanectví vyzdvihl odkaz bývalého disidenta Václava Havla. První polistopadový prezident podle něj patřil k mimořádně inspirativním osobnostem, které dokážou dát do pohybu společenská hnutí. Podle dalšího účastníka diskusního fóra Petra Pitharta by dnes měl Havlův odkaz v Evropě nést právě Gauck.

Německý prezident vystoupil společně s Pithartem na diskusním fóru v rámci projektu Evropské dialogy Václava Havla. Už při včerejší přednášce na Univerzitě Karlově označil Gauck Havla za svůj velký vzor. „I pro nás Němce byl a je velmi obdivovanou osobností. Mezi Němci, kteří vědomě prožili konec komunistické diktatury, nebyl nikdo, kdo by si při slovu disident nevzpomněl na Václava Havla,“ poznamenal k tomu dnes Gauck, který sám v bývalé Německé demokratické republice bojoval za lidská práva.  

„Můžeme pokládat za štěstí, že lidé jako Václav Havel a jeho boj za dosažení a udržení parlamentní demokracie se stali orientačními body naší společné paměti, a dokonce identity,“ soudí německý prezident. Neopomněl přitom zdůraznit, že Havel nevedl tento boj v Československu sám.  

Gauck přijel ve funkci prezidenta do Česka poprvé před dvěma lety – tehdy se setkal i s bývalými disidenty, mezi nimiž byl také Pithart. „Mluvili jsme tehdy hodně o Václavu Havlovi, o tom, že by se měl dnes v Evropě někdo ujmout jeho odkazu. Nemohl jste nepoznat, že myslíme na vás,“ obrátil se dnes na Gaucka Pithart. Při této příležitosti bývalý šéf Senátu
kritizoval politiku ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vůči Číně, které česká diplomacie minulý týden v Pekingu garantovala, že nebude zpochybňovat její územní celistvost a nebude podporovat nezávislost Tibetu. 

Gauck se Zemanem navštívili škodovku v Mladé Boleslavi

Joachim Gauck také dnes navštívil se svým českým protějškem Milošem Zemanem mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto, která je od roku 1991 součástí německého koncernu Volkswagen. Podle Gaucka se Volkswagenu vyplatilo, když počátkem 90. let při koupi mladoboleslavské škodovky vsadil na to, že v ní pracují kvalifikovaní a schopní lidé. „Volkswagen byl přesvědčen o tom, že tady jsou lidé, kteří mají odborné znalosti, a ta investice se vyplatila zejména z důvodu kvalitních pracovníků,“ řekl prezident studentům a učňům automobilky. 

Zeman a Gauck navštívili mladoboleslavskou škodovku (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman zase škodovku pochválil za to, že její zaměstnanci mají platy výrazně převyšující republikový průměr, ocenil práci odborů i to, jakým způsobem se firma vyrovnala s ekonomickou krizí. „Mají stříbrnou medaili, protože průměrný plat v tabákové firmě Phillip Morris je 40 tisíc korun měsíčně,“ řekl. Průměrný plat na dělnických pozicích ve Škodě je asi 35 tisíc korun za měsíc. 

Oba prezidenti si také prohlédli expozici muzea a společně vyzkoušeli například pohodlí vozu Superb ze 40. let, kterým jezdil československý prezident Edvard Beneš. Následovala prohlídka montážní linky, na které se vyrábí nová Škoda Octavia a Rapid. 

Na úvod dnešní prohlídky závodu Zeman věnoval Gauckovi prezidentskou vlaječku, jakou vozí na svém autě. Ta zůstane vystavena v muzeu automobilky a doplní expozici dřívějších prezidentských standart.