Ištvan dokončil obžalobu v kauze Nagyová, po roce zamíří před soud

Olomouc - Olomoucké vrchní státní zastupitelství už vypracovalo obžalobu v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Případ by tak měl téměř po roce putovat k soudu. Hlavním obviněnou je někdejší šéfka sekretariátu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová, nyní Nečasová. Podle policie měla nechat nezákonně sledovat bývalou ženu předsedy vlády Radku. V kauze je stíhaná i trojice zpravodajců vojenské tajné služby - bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a jejich podřízený Jan Pohůnek.

„Obžaloba je vyhotovená, ale ještě není podaná,“ řekl ČT olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan. Státní zastupitelství ale zatím tají, ke kterému soudu kauzu podá. Advokáti v tom ale mají jasno. „Od samého začátku, podle mého přesvědčení, byl příslušný pražský soud, protože k deliktu mělo dojít v Praze,“ domnívá se obhájce Páleníka Tomáš Sokol. Podle advokátů je nezákonné už to, že kauzu dozoruje olomoucké státní zastupitelství. Hodlají proto obžalobu před soudem zpochybnit. „Zcela jistě by to znamenalo nezákonnost rozhodování o vazbě, možná, že i nezákonnost některých důkazů,“ upozorňuje Sokol.

Podle policistů vyvíjela Nagyová na expremiéra nátlak, aby se rozvedl. Předloni v listopadu proto měla zosnovat a usměrňovat nezákonné sledování jeho bývalé manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a Kovandou a s plukovníkem Pohůnkem. Loni v březnu pak údajně nechala sledovat také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni a správkyni Hrzánského paláce Alenu Hegrovou. Motivem byla podle policistů snaha zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem

Právě Hegrová i Pertl policii řekli, že to byla Jana Nagyová, kdo sledování inicioval. „Řekla mi, že nechává sledovat paní Nečasovou, aby zjistila, zda má nějakého milence, aby toto mohla sdělit premiérovi,“ uvedla Hegrová na policejním výslechu loni v červenci. Nagyová ale případ nikdy veřejně nekomentovala.

Po roce od zásahu policie zamíří kauza Nagyová před soud (zdroj: ČT24)

Pohůnek: Jsem asi jediný důstojník stíhaný za uposlechnutí rozkazu

Podle obviněných zpravodajců ale v případě Radky Nečasové nešlo o sledování, ale o obranu proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba. Svůj postup hájí tím, že měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. V té době prý disponovali indiciemi, že premiérově rodině hrozí nebezpečí. Reakci Kovandy na celou kauzu najdete zde. Páleník trvá na tom, že žádný nezákonný pokyn nevydal. Jeho vyjádření si můžete přečíst zde.

Kovanda navíc čelí obvinění, že na pokyn Nagyové dal sledovat i dvojici jejích podřízených prostřednictvím soukromé agentury, které za to z peněz rozvědky zaplatil přes 130 tisíc korun. Rozšířené obvinění má kvůli soukromé agentuře i Pohůnek. Když totiž dostal úkol sledovat manželku expremiéra, řekl, že to není úkol pro vojenskou tajnou službu, ale že prý by to měla dělat soukromá agentura. „Jediné, co bylo potom z mé strany, je, že jsem řekl: Ano, znám člověka, který by možná byl schopen to udělat. To je všechno, žádná další moje role v tom nebyla,“ popsal Pohůnek, který kauzu už dříve okomentoval slovy, že je asi jediný důstojník stíhaný za uposlechnutí rozkazu.

Nečas: Je to vykonstruovaný politický proces

Nagyovou od počátku hájí i bývalý premiér a její současný manžel Petr Nečas. Celý proces už dříve označil za vykonstruovaný a politicky podjatý, na policii odmítl vypovídat. „Podle všech informací, které mám k dispozici, Vojenské zpravodajství nepřekročilo svou zákonnou působnost. Tím pádem i všichni jeho příslušníci a osoby navazující v této kauze postupovali v souladu se zákonem. Postup státního zastupitelství i vyšetřujících policistů považuji od počátku za politicky podjatý. Toto je politický proces, je to vykonstruovaná záležitost,“ prohlásil loni v listopadu.

Vyšetřovatelé se chtěli Nečase ptát na okolnosti sledování a na to, zda o něm věděl. Exšéf tajné služby Páleník totiž už dříve řekl, že bez Nečasova vědomí by rozkaz k činnosti kolem jeho rodiny nedal. Na otázku novinářů, zda tedy o sledování své tehdejší ženy Radky věděl, ale Nečas neodpověděl.

Kriminalisté se k případu dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů, která se prý dopouštěla korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz. 12. června 2013 pak odstartoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu spolu s Útvarem rychlého nasazení rozsáhlý zásah ve Strakově akademii, královéhradeckém sídle Lesů ČR i kancelářích a domech pražských lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška. Sedm lidí skončilo ve vazbě. Nagyová byla následně obviněna i v případu údajného uplácení tří exposlanců ODS. Kauza vedla k pádu celé vlády a k předčasným volbám.