Ostravský lobbista Dědic zůstává ve vazbě, politici ve funkcích

Ostrava - Obava z ovlivňování svědků i z pokusu o útěk jsou důvody, proč musí ostravský lobbista Martin Dědic, který je podezřelý z rozsáhlé korupce a ovlivňování zakázek v Ostravě prostřednictvím tamních politiků, zůstat nadále ve vazbě. Krajský soud dnes s tímto odůvodněním zamítl jeho stížnost proti vazebnímu stíhání.

Specialisté na boj proti korupci zadrželi a obvinili Martina Dědice a dalších sedm lidí na konci března. Podezřívají je z ovlivňování zakázek v městských firmách jako je dopravní podnik nebo nemocnice. Hlavního podezřelého Dědice obvinili z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky. Podle obvinění mu dohazování zakázek vyneslo třicet milionů úplatků, které kryl různou poradenskou činností. Jen při domovní prohlídce u něho policisté našli dvacet milionů a drahokamy velké hodnoty. Hrozí mu až dvanáct roků vězení. Je jediný z obviněných, kterého vzal soud do vazby.

Soud: Pokračování v trestné činnosti nehrozí

Při projednávání Dědicovy stížnosti nadřízený soud poopravil rozhodnutí okresního soudu, který původně odůvodnil jeho vzetí do vazby i obavou z pokračování v trestné činnosti. „S tím se krajský soud neztotožnil. Obviněný dosud nebyl trestán, o jeho inteligenci není důvod pochybovat a důsledky trestního stíhání si plně uvědomuje,“ zdůvodňoval rozhodnutí krajského soudu jeho mluvčí Dalibor Zecha.

Zatčení Dědice a jeho společníků předcházelo prověřování veřejných zakázek ostravského magistrátu i některých obvodních úřadů. Loni v září policisté provedli v souvislosti s tím velkou razii na asi dvaceti místech v Ostravě i Praze. Během návštěvy ostravského magistrátu si odnesli například počítač náměstkyně primátora pro kulturu a zdravotnictví Simony Piperkové z ČSSD.

Politici, kteří s lobbistou denně telefonovali, nevidí důvod k odstoupení

Jak před několika dny vypátral týdeník Euro, Piperková patří k politikům, kteří byli s obviněným lobbistou v téměř neustálém kontaktu. Dokazují to policejní odposlechy, podle kterých právě Piperková měla s Dědicem během necelého jednoho roku 1431 telefonátů. Poté, co to vyšlo najevo, primátor Petr Kajnar vyzval ji i starostu obvodu Poruba Lumíra Palyzu z ČSSD k odstoupení z funkcí. Piperková i Palyza, který měl podle odposlechů s lobbistou pět set kontaktů, totiž předtím tvrdili, že s ním žádné nadstandardní vztahy neměli. Kajnar je pak nařkl ze lži. Odposlechy podle Eura také dokazují, že spolu řešili i prověřované zakázky. Palyza i Piperková odstoupit odmítli. Prohlásili, že k tomu nevidí důvod.

Ostravský primátor Petr Kajnar
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Hejtmanův advokát: Telefonáty s Dědicem neměly vliv ne jeho funkci

Zatím není známo, o čem si stíhaný Dědic povídal s moravskoslezským hejtmanem Miroslavem Novákem, dalším členem sociální demokracie, který měl k němu velmi blízko. I když tvrdil, že spolu jen občas hráli tenis nebo se potkávali v tenisovém klubu, policisté napočítali více než pět tisíc telefonních kontaktů za rok a půl. Novák se k tomu odmítl vyjádřit a vysvětlil to tím, že v případu figuruje jako svědek a policisté mu zakázali o vyšetřování mluvit. Jeho právní zástupce Radim Miketa ale tvrdí, že hejtman se s Dědicem poznal už dlouho předtím, že byl zvolen do čela hejtmanství. „Jejich manželky byly spolužačky. To, že spolu telefonovali, není tajemství, na funkci hejtmana to nemělo vliv,“ hájí ho Miketa.

Případ bude řešit příští týden i rada města. Kajnar uvedl, že by se radní měli zamyslet nad tím, jestli mohou za této situace setrvat ve svých funkcích šéf dopravního podniku Roman Kadlučka a ředitel nemocnice Tomáš Nykel. K podezřelým zakázkám patří totiž například nákup tramvají, v nemocnici pak zadávání stavebních prací nebo dodávky zdravotnického materiálu. Policie už vyslechla desítky lidí a další výslechy chystá.