O nás bez nás, stěžují si obce na návrhy zákonů

Praha - Zástupcům obcí se nelíbí, že s nimi poslanci nekonzultují připravované zákony. Jako příklad uvádějí třeba chystané změny pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, který by měl radnice prověřovat. Na protest obce vyhrožují, že přestanou vykonávat pro stát některé služby – třeba volby. Taky premiér by rád způsob předkládání poslaneckých návrhů změnil – připomínky obcí by podle něj mohly být užitečné.

Svaz měst a obcí čítá více než 2 500 obcí, které zastupují přes 8 000 000 obyvatel. Teď se zástupci svazu dožadují rychlého jednání s vládou. Protože když se píšou zákony, které se jich dotýkají, nemají čas se k nim vyjádřit. 

Navíc prý často chybí přesné informace o tom, kolik bude změna zákona stát státní rozpočet a jaký dopad bude mít na obce. „Asi bychom se museli bavit o konkrétním návrhu zákona, kde se mohla stát chyba,“ říká ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). 

Poslanecké návrhy bez nemožnosti připomínek

Největší problém mají obce s návrhy, které vznikají v Poslanecké sněmovně. K těm totiž klasické připomínkové řízení neexistuje. Poslanci zákon pošlou rovnou vládě a ta se k němu vyjádří. Nečeká se ale na stanovisko odborů, zaměstnavatelů a dalších organizací – jako je tomu u vládních návrhů. „Požadujeme, aby existovali procedury, abychom se k tomu mohli vyjádřit,“ uvádí předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek (ODS). 

Například premiér se schůzce nebrání a změnám pravidel také ne. „Vůbec by nebylo na škodu, kdyby i u poslaneckých návrhů byla stanovena lhůta, kdyby byly zveřejněny a mohly k nim všechny subjekty uplatnit připomínky,“ vysvětluje předseda vlády Bohuslav Sobotka  (ČSSD). 

Události: Obce proti poslancům (zdroj: ČT24)

Problém je však podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) v tom, jak takové pravidlo nastavit. V podstatě by mohlo znamenat omezení poslanecké iniciativy. „Umíte si představit, že by si poslanci něco takového odhlasovali? Neumím si představit, že přinejmenším tři pětiny poslanců by zvedly ruku pro to, aby si omezily své vlastní pravomoci předkládat návrhy zákonů,“ dodává Dienstbier. 

Obce tak bude uklidňovat premiér na společném jednání ještě v květnu. Pokud by k setkání nedošlo, obce hrozí, že by přestaly vykonávat státní správu. Konkrétně by třeba v extrémním případě neorganizovaly volby do Evropského parlamentu.