Samková prý obelhala banku, v čele kandidátky hnutí Úsvit končí

Praha - Advokátka Klára Samková končí v čele kandidátky hnutí Úsvit pro evropské volby. Před polednem to oznámil předseda hnutí Tomio Okamura. Rozhodl se tak proto, že Samková čelí podezření, že obelhala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit jednu z firem. Na případ upozornil minulý týden Radiožurnál. V čele kandidátky Úsvitu tak bude dosavadní dvojka Roman Škrabánek.

Předsednictvo hnutí Úsvit dalo už včera Samkové ultimátum, dostala čas do pondělí, aby sama z čela kandidátky odstoupila. Jinak hrozí jejím vyškrtnutím. „Pokud tento prostor do pondělí nevyužije, tak budeme muset přistoupit k variantě, ke které jsme nechtěli přistupovat. Doufáme, že Klára Samková toto vyhodnotí, jinak ji vyškrtneme sami,“ uvedl Tomio Okamura. Samková se chce vyjádřit v pondělí.

Informace, které o kauze hnutí získalo, jsou prý natolik závažné, že nakonec muselo sáhnout k tomuto kroku. Zároveň však Okamura dodává: „Věříme, že se Klára Samková neprovinila ničím protizákonným.“ Její tvář už ale dnes zmizela z webových stránek Úsvitu. Měnit se budou i další předvolební materiály a přelepovat se budou i předvolební billboardy. Vytištěné hlasovací lístky se už ale měnit nebudou, voliče upozorní přímo ve volebních místnostech seznam vyškrtnutých kandidátů: „Pokud dá někdo preferenční hlas kandidátovi, který nekandiduje, volební lístek bude platný,“ dodává mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Okamura se prý kandidátů ptal na „kostlivce ve skříni“ 

Šéf hnutí Úsvit se prý kandidujících předem ptal a hnutí od nich zjišťovalo, zda nemohou mít „nějakého kostlivce ve skříni“. „Nebyli jsme o tom informováni. Osobně si myslím, že předsednictvo tuto informaci mít mělo. Při rozhodování o lídrovi by to pomohlo - ne, že by to bylo jinak,“ uvedl Okamura. Spoléhal prý na to, že dostane od všech pravdivé informace.

Události: Samková nebude lídr Úsvitu pro eurovolby (zdroj: ČT24)

Podle Radiožurnálu koupila Samková od banky dluh podniku, jejíhož majitele ve skutečnosti zastupovala. Právnička prý předstírala, že chce pro sebe od banky odkoupit pohledávku, která vznikla z nesplaceného úvěru. Peníze na nákup ale ve skutečnosti dostala od energetického holdingu, který bance úvěr už splácet nechtěl. Banka tak prý netušila, že pohledávku ve skutečnosti prodává dlužníkovi.    

Firma Sublima, která patří do energetického holdingu sdruženého pod společností Komterm, si půjčila 30 milionů korun. Dluh splácela, ale přestala. Zbývalo jí splatit asi 21 milionů, uvedl Radiožurnál. Samková, která o pohledávku projevila zájem, se prý s bankou domluvila na tom, že ji koupí za devět milionů. 

Samková nechtěla minulý týden případ komentovat s odkazem, že transakce souvisí s výkonem její advokátní činnost. Dnes si postěžovala, že se kauza objevuje dva týdny před evropskými volbami, kdy už není možné se očistit a někoho usvědčit. "Za tuto dobu se lze kandidátů pouze zastávat, nebo je zatracovat. Je tedy zcela zřejmé, že je přesné
načasování kvůli mediálnímu nátlaku, abych byla z kandidátky Úsvitu odstraněna, diskreditována a Úsvit byl poškozen ve volbách," uvedla právnička Samková. Podle ní je evidentní, že na diskreditaci Úsvitu mají zájem konkurenční strany. 

Samkovou v čele kandidátky nahradí sedmačtyřicetiletý podnikatel Roman Škrabánek. Ten je prezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle Úsvitu se problematikou EU a evropskou legislativou v oblasti cestovního ruchu zabývá už léta. Škrabánek nikdy nebyl členem politické strany, označuje se za eurorealistu – odmítá rychlé přijetí eura.