I kněží jezdí na stroji. Kardinál Duka žehnal motorkářům

Keblov - Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka požehnal více než dvěma stovkám motorkářů na jejich srazu v Keblově na Benešovsku. Akce se konala už posedmé. Letos poprvé se však žehnání ujal nejvyšší představitel české církve.

Kardinál Duka žehná motorkářům (zdroj: ČT24)

V minulých letech žehnal motorkářům Maximilián Roman Rylko, povoláním keblovský farář, v civilu sám vášnivý motorkář, který jezdí na stroji víc než 15 let. Letos však přenechal hlavní úlohu arcibiskupu pražskému. „Popud vyšel z okruhu kardinála. Od podzimu jsme se domlouvali, že bychom to letos udělali právě s ním,“ prozradil Rylko.

Během mše v keblovském kostele Nanebevzetí Panny Marie se motorkáři pomodlili za své zemřelé kolegy. Tak zvané „vatikánské požehnání“, které následovalo, má napomoci právě tomu, aby po silnicích jezdili bezpečně a ohleduplně. Přítomné pozdravil také prezident Moto Guzzi Clubu Bohemia Jiří Riant.

Duka: Jednou jsem skončil na poli

Na kardinála Duku v Keblově čekalo přes 200 lidí a požehnal přes 150 strojů. Nejvyšší český církevní hodnostář se přiznal, že v minulosti v sedle motorky také rád sedával: „Jednou jsem v tandemu skončil na poli. Nic se nám nestalo, ale tu zatáčku jsme nevybrali.“ Pro Duku bylo požehnání zastavením během cesty na setkání vysokoškoláků na Velehradě.

Motorkáři i kardinál Dominik Duka doufají, že se z jarního žehnání stane společná tradice a další sezonu zahájí opět společně. Motorkáře nedávno nadchl i papež František, když se v Paříži dražila jeho motorka Harley Davidson.