Zaorálek: Ukrajinskou krizi vyřeší jen společné jednání všech stran

Praha - Referendum o samostatnosti v Doněcké a Luhanské oblasti nevyřeší problémy Ukrajiny. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měla začít diplomatická jednání, k nimž by měli být přizváni i zástupci oblastí, které se chtějí od Ukrajiny odtrhnout. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Podle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) by se měly na Ukrajině mnohem více angažovat EU a USA, a to i vojensky.

Zaorálek označil dnešní referenda za nelogická, protože prosazují separatismus ve chvíli, kdy dala kyjevská vláda najevo, že je připravena jednat o decentralizaci Ukrajiny. „Já vidím daleko větší šanci právě v tom, že by se akceptovalo diplomatické jednání, byť se zástupci jihu a východu Ukrajiny,“ řekl Zaorálek v Otázkách Václava Moravce.

Podle něj není příliš pravděpodobné, že by se v Doněcké a Luhanské oblasti zopakoval krymský scénář: „U Krymu měl za sebou Putin podporu ruské veřejnosti, ale nejsem si jist, že by jí měl v okamžiku, kdy by něco podobného zkoušel na Ukrajině,“ uvedl Zaorálek. Navíc by to pro Rusko byla obrovská finanční zátěž: „Domnívám se, že tento další balvan na sebe Putin nevezme,“ dodal ministr zahraničí.

Lubomír Zaorálek:

„Problémy Ukrajiny neleží v minulosti, ale v tom, co je tam dnes: hroutící se ekonomika, oligarchové, sociální nerovnost, a to, že země nemá ani náznak modelu, který by byl do budoucna funkční.“

Je prý také nutné, aby se na Ukrajině pokračovalo v přípravě prezidentských voleb, které mají proběhnout za 14 dní. Česko je podle něj připraveno do země vyslat 23 pozorovatelů v rámci mise OBSE, která má na průběh voleb dohlížet. Navíc budou zítra ministři zahraničí EU jednat o společné misi, která má také dohlížet na průběh voleb.

Schwarzenberg: USA a EU se musí na Ukrajině více angažovat

Podle Karla Schwarzenberga hraje ruský prezident Putin tvrdou hru o moc. Proto by se prý na Ukrajině měly mnohem více angažovat EU a USA a podporovat samostatnost země: „Teď především hospodářsky a finančně, ale po pravdě řečeno bohužel také vojensky. Ukrajina totiž udělala tu chybu, že zanedbávala vlastní armádu.“  

Rusko prý chce mít rozvrácenou Ukrajinu, která se mu sama vzdá. A tato akce prý začala už před několika lety, kdy se Rusko rozhodlo prostřednictvím cen za plyn nebo zákazem exportu do Ruska rozvrátit ukrajinské hospodářství.

Zaorálek a Schwarzenberg k Ukrajině (zdroj: ČT24)

Schwarzenberg také kritizoval mírné sankce vůči Rusku v souvislosti se situací na Ukrajině. Podle něj se hned po obsazení poloostrova Krym měly zavést co nejpřísnější sankce, aby se zastavila ruská agrese. Podle Zaorálka by naopak rychlé zavedení přísnějších sankcí k zastavení Ruska a ke zlepšení situace zřejmě nepomohlo. Česko ale podle něj rozšíření sankcí podporuje - zítra o nich budou jednat ministři zahraničí EU. Třetí fázi sankcí chce Unie spustit ve chvíli, kdy by ruští vojáci překročili hranice Ukrajiny. Stačit by ale podle Zaorálka mohly i snahy Ruska znemožnit v zemi prezidentské volby.

Události na Ukrajině prý mohou odstartovat jaderné zbrojení

Předseda TOP 09 v Otázkách také prohlásil, že je věrohodnost ruského prezidenta podstatně snížena od okamžiku, kdy porušil mezinárodní smlouvy včetně té nejdůležitější z roku 1992, ve které se Ukrajina vzdala jaderných zbraní výměnou za nedotknutelnost svých hranic.

„Porušení této smlouvy může nastartovat jaderné zbrojení ve světě. Státy, které mají technické i finanční možnosti na to pořídit si jaderné zbraně, si řeknou: teď víme, co se stane zemi, která nemá jaderné zbraně, když se dostane do střetu s jadernou mocností, tudíž je nutné, abychom si je obstarali také.“ Schwarzenberg v této souvislosti jmenoval Irán, Saudskou Arábii, Spojené Arabské Emiráty, Indonésii nebo Brazílii.

Hlasování o samostatnosti v Doněcké a Luhanské oblasti začalo dnes ráno a podle organizátorů pokračuje podle plánu. Z některých míst, jako je Slavjansk, jsou hlášeny ozbrojené střety. Účast bude pravděpodobně vysoká. Výsledky by měly být známé pravděpodobně na začátku příštího týdne. Není ale jasné, co bude po vyhlášení výsledků.