Londýnský archiv vydal nové svědectví o atentátu na Heydricha

Londýn/Praha – Historici našli v londýnském Národním archivu nové dokumenty, týkající se českého atentátu na Heydricha. Je mezi nimi zpráva pro britského premiéra Winstona Churchilla nebo gratulační dopis jednoho z šéfů britské tajné služby. Objev dokazuje britský přínos a zájem na Heydrichově likvidaci. Jan Kubiš a Jozef Gabčík zabili říšského protektora před 72 lety, a to 27. května 1942.

Přísně tajná zpráva pro Winstona Churchilla z června 1942 atentát popisuje jako „úspěšnou operaci britské a československé tajné služby“. „Ve zprávě bylo konstatováno, že atentát proběhl tak, jak byl naplánován a připraven. To ještě předtím žádný badatel neviděl,“ uvedl historik Pavel Žáček. Mezi dokumenty je i dopis zástupce šéfa britské tajné služby generála Colina Gubbinse. Ten píše s obdivem o profesionálním hrdinském činu, který se zapíše do české historie. 

Dopis generála Colina Gubbinse:

„V tuto chvíli soucítíme s oněmi dvěma muži, jejichž postavení musí být bezvýchodné, a také s Vašimi krajany doma, kteří, obávám se, budou při nevyhnutelných represáliích krutě trestáni.“

„Objev ukazuje stupeň začlenění Britů do celé operace a obrovskou úctu takto vysoce postaveného britského generála,“ komentoval ředitel odboru pro válečné veterány Eduard Stehlík.

Stále zatím také není jasné, jestli o atentátu předem věděl prezident Beneš, i na to budou hledat odpověď historici v britských archivech.

Londýnský archiv vydal nové svědectví o atentátu na Heydricha (zdroj: ČT24)

Výsadkář, který zemřel s Kubišem a Gabčíkem, by dnes oslavil stovku 

Dnes je to přesně sto let od narození Jaroslava Švarce, vojáka, který zahynul spolu s Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze po atentátu na Heydricha. Svého rodáka si připomenuli ve Velkém Újezdu na Olomoucku. V místním kostele byla požehnána kniha o Švarcově životě.

Jan Kubiš a Jozef Gabčík se po atentátu na říšského protektora Heydricha skrývali v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje. Spolu s nimi bylo uvnitř dalších 5 vojáků, mezi nimi i Jaroslav Švarc. Jeho hlavním úkolem bylo odstranění ministra kultury a lidové osvěty Emanuela Moravce. K atentátu na českého kolaboranta ale nedošlo, protože se druhý výsadkář Ludvík Cupal při seskoku vážně zranil. Se svým druhem ze skupiny se již po seskoku nenašli. Po nějaké době se proto Švarc ukryl. O plánovaném atentátu na Heydricha přitom nevěděl. Po obklíčení kostela se Švarc raději zastřelil, než aby se dostal Němcům do rukou.