Zeman k Ukrajině: Bojkot voleb by nahrál nacionalistům a fašistům

Praha – Prezident Miloš Zeman je pro konání prezidentských voleb na Ukrajině v řádném termínu. Pokud by došlo k bojkotu hlasování, znamenalo by to vítězství nacionalistů a fašistů. Stanovisko české hlavy státu k nejnovějšímu dění na Ukrajině přednesl tiskový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. O legitimitě včerejších referend, které na východě země uspořádaly proruští separatisté, podle prezidenta nelze hovořit.

„Je zapotřebí, aby 25. května proběhly prezidentské volby za široké účasti všech obyvatel Ukrajiny. Bojkot prezidentských voleb by mohl znamenat vítězství nacionalistických až fašistických sil,“ tlumočil Zemanovo stanovisko Jiří Ovčáček. „Druhým krokem by mělo být zvolení nového ukrajinského prezidenta i se zástupci ruskojazyčného obyvatelstva,“ vzkázal dále český prezident.

Výsledky včerejšího referenda proruských separatistů o nezávislosti na Kyjevu Zeman neuznává. „O legitimitě nelze hovořit, na druhou stranu se podle prezidenta jedná o vyjádření nálady určité části obyvatel,“ vysvětlil Ovčáček. I proto je prý nutné zahájit dialog mezi nově zvoleným prezidentem a obyvateli ruskojazyčných oblastí.

Výsledky referend na jihovýchodě Ukrajiny dále neuznává tuzemské ministerstvo zahraničí ani česká vláda jako celek. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil referenda za protiprávní a v rozporu s ukrajinskou ústavou. Hlasování nebyla nezávisle monitorována a výsledky nelze ověřit, poznamenal na dnešní tiskové konferenci.

Bohuslav Sobotka, premiér (ČSSD):

„Českou vládu vývoj situace na východní a jihovýchodní Ukrajině znepokojuje. Uspořádání referend a závěry, které z nich jejich organizátoři vyvozují, podle našeho přesvědčení povedou k další destabilizaci země a bohužel i k eskalaci krize.“

Kabinet připouští debaty o decentralizaci Ukrajiny, musí být podle Sobotky ale zachována její územní celistvost. Česko souhlasí na evropské úrovni s rozšířením okruhu lidí, na něž se vztahují v souvislosti s Ukrajinou sankce Evropské unie.

Podle české diplomacie hlasování odporuje mezinárodnímu právu, ústavě i demokracii. Ministerstvo to uvedlo v dnešním prohlášení spolu s výzvou k obnovení ústavnosti a pořádku na jihovýchodě země.

Podle východoukrajinských separatistů se obou referend o vyhlášení nezávislosti zúčastnilo až 80 procent lidí. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ale dnes novinářům řekl, že v Luhanské oblasti se do hlasování zapojilo 24 procent oprávněných voličů, v Doněcké oblasti ne víc než 32 procent.

Referendum na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK

Nestranné informace o volební účasti nejsou k dispozici, západní státy ani žádná z mezinárodních organizací své pozorovatele na východ Ukrajiny nevyslaly. Podle zpravodaje americké tiskové agentury AP byla volební účast vysoká. Oponenti separatistů se nicméně spíš do hlasování nezapojili, než aby hlasem proti sebeurčení vyvolávali nežádoucí pozornost organizátorů.

Miloš Zeman se rovněž vyjádřil k zákonu o původu příjmu a majetku, o němž nyní jedná vládní koalice. Prezident dlouhodobě považuje majetková přiznání za významné protikorupční opatření, podporuje proto nejtvrdší variantu tohoto zákona. „Prezident v tomto smyslu podporuje princip retroaktivity,“ uvedl mluvčí Ovčáček s tím, že obdobný zákon platí například ve Slovinsku. „Zde se týká nabytí majetku od roku 1990,“ dodal.