Konec sladkostí na školách? Chládek je chce omezit vyhláškou

Praha – Ministr školství Marcel Chládek chce vyrazit do boje proti obsahu automatů na středních školách. Podle školní inspekce v nich převažují nezdravé a slazené produkty. Chládek má v plánu připravit vyhlášku, která by zakazovala na českých školách automaty s nezdravými sladkostmi a pro děti nevhodným pitím. Podporovat naopak hodlá školní jídelny, které by nově měly poskytovat i nabídku dietních jídel. Opatření by měla začít platit od příštího školního roku nebo kalendářního roku 2015.

Největší problém Chládek spatřuje v obsahu automatů na českých školách. Výsledky české školní inspekce potvrdily, že se v 86 procentech automatů na školách prodávají balené cukrovinky. Ve více než polovině mají žáci k dispozici bagety a slané chuťovky a v 19 procentech jsou smažené brambůrky. Na druhé straně se mléčné výrobky prodávají pouze v deseti procentech automatů.

Káva bývá k dispozici i na prvním stupni

Automat či bufet má více než šedesát procent škol. Polovina nabízí například kávu a slazené nápoje. „Ty děti přitom někdy ani nevědí, že je to kafe, protože se to prodává i jako capuccino a podobně. Oni si myslí, že je to kakao nebo něco podobně neškodného,“ dodal Chládek.

Co způsobuje u dětí obezita?

Dětem s nadbytečnými kily hrozí vážné zdravotní potíže. Některé se projeví rovnou, další se ozvou v dospělosti. Kromě problémů v kolektivu, kde může působit potíže vzhled obézního dítěte, se objevuje cukrovka, v dospělosti nemoci srdce a cév, poruchy metabolismu a vysoký tlak. „Jeho výskyt je u dospívajících s obezitou až patnáctinásobně vyšší,“ varovala obezitoložka Jitka Kytnarová.

Totožná norma jako pro automaty bude platit i pro bufety v prostorách škol. „Ředitelé musejí dohlédnout na to, aby se v nich neprodávalo nezdravé jídlo a nápoje, nebo dokonce cigarety, případně alkohol,“ řekl ministr. O povoleném sortimentu podle něj nebudou rozhodovat ministerští úředníci, ale odborníci na výživu. Chládek podle svých slov ke spolupráci oslovil i Českou lékařskou komoru a zástupce zubařů.

Tabulka energetických hodnot vybraných potravin
Zdroj: ČT24/kaloricketabulky.cz

Chládek chce podporovat zdravý životní styl na školách i prostřednictví propagace sportu. Poslední studie jen potvrdily fakt, že české děti jsou čím dál tím tlustší a sportu ve svém volném čase věnují méně a méně času. „Obezitou trpí pětina chlapců a desetina dívek,“ upřesnil. Chystá proto zavést třetí hodinu tělocviku, která by se mohla uskutečnit ve spolupráci se sportovními kluby.