Sněmovna potvrdila roli ČR v NATO, Stropnický má věc za vyřešenou

Praha – Poslanecká sněmovna přijala usnesení, které ministr obrany Martin Stropnický (ANO) navrhl ohledně role České republiky v Severoatlantické alianci. Česko podle něj pokládá členství v NATO za základní pilíř bezpečnostní politiky a je připraveno plnit své závazky. Stropnický tak reagoval na vlnu kritiky, která se zvedla kvůli interpretaci jeho výroků o tom, že Češi nepodporují trvalé umístění vojsk NATO na svém území. S ministrem obrany o jeho výrocích mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle Stropnického nedošlo na výtky, šlo jen o vyjasnění stanovisek, uvedl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil výroky Stropnického za nešťastné. Poškozují prý pověst Česka v zahraničí a byly využity ruskou propagandou. Se Stropnickým se dnes kvůli jeho výrokům setkal. „On dal do jedné linie naši spojeneckou angažovanost v NATO s okupací ČR po roce 1968. To jsou myslím věci, které nelze srovnávat. Já bych ho chtěl požádat o to, aby se pro příště vyjadřoval srozumitelněji a nezavdával nějaké příčiny k planým spekulacím,“ uvedl Sobotka před setkáním.

Podle Stropnického si v rámci diskuse vzájemně vyjasnili svá stanoviska. Ministr obrany zároveň uvedl, že dnes by svou řeč zformuloval jinak. Zopakoval, že některé interpretace rozhovoru považuje za hrubou manipulaci. „Je to ponaučení. Už vím, čeho jsou někteří ve fabulaci schopni, a podle toho se zařídím,“ dodal Stropnický. Za tím, že by stálá přítomnost vojsk NATO na území ČR mohla představovat psychologický problém, si ale stojí. Celou věc už považuje za vyřešenou dnešním přijetím usnesení o aktivní účasti ČR ve strukturách NATO.

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Sněmovna potvrdila roli ČR v NATO

Česko je pevným, spolehlivým a aktivním článkem Severoatlantické aliance, to dnes stvrdila sněmovna deklarací, jak ji navrhl ministr Stropnický. Usnesení prošlo hlasy všech poslanců kromě komunistů, a to bez pozměnovacích návrhů. „Právě v roce, kdy si připomínáme 15. výročí našeho vstupu do Severoatlantické aliance, a ve světle znepokojujícího vývoje situace na Ukrajině, uvědomujeme si zásadní význam NATO pro udržení stability a míru,“ stojí v deklaraci.

Poslanci naopak neschválili usnesení pro případnou stálou přítomnost vojáků aliance. Návrh podaly opoziční ODS a TOP 09 a podpořila je vládní KDU-ČSL. Podle šéfa frakce ODS Zbyňka Stanjury to znamená, že naprostá většina poslanců je proti umístění vojsk NATO v Česku. Předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek uvedl, že tito poslanci zaujali politickou pozici kryptokomunistů koketujících s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

KSČM: Úvahy o rozmístění vojáků kdekoli v Evropě odmítáme

Komunisté svůj nesouhlas s návrhy v poslanecké sněmovně zdůvodnili posléze v rámci tiskové konference. Podle stínového ministra obrany Alexandera Černého (KSČM) je přítomnost například amerických vojáků nebezpečnou hrou. „Odmítáme úvahy o rozmístění vojáků kdekoli v Evropě. Jsme přesvědčeni, že spojenecké závazky, které respektujeme, jsou dostatečnou zárukou toho, aby se žádný konflikt v prostoru střední a západní Evropy konat nemohl,“ uvedl Černý. Nedovedu si představit, jak by reagovaly USA na umístění jednotek např. v Mexiku, dodal. Předseda KSČM Vojtěch Filip dodal, že pokud by sněmovna někdy měla jednat o umístění cizích vojsk na území ČR, bude KSČM k tomuto kroku požadovat referendum.

Stropnický hovoří o manipulaci, opozice o tom pochybuje

NATO plánuje v souvislosti s ukrajinskou krizí posílit vojenskou přítomnost v členských státech. Podle agentury Reuters Stropnický v pondělním rozhovoru prohlásil, že Česká republika přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území nepodporuje. Lidé prý mají stále ještě v živé paměti okupaci vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968 (více zde). Ministr ale hned v úterý popřel, že by něco takového řekl. Šlo prý o manipulaci v titulku zprávy. Tvrdí, že na dotaz týkající se plánů NATO odpověděl, že pro určitou nezanedbatelnou část obyvatel by mohl být stálý pobyt vojáků NATO kvůli historickým zkušenostem s okupací vojsk Varšavské smlouvy problém (čtěte víc).

Pravicová opozice o zkreslení rozhovoru pochybuje. Popudilo ji, že v úterý koaliční ČSSD a ANO širší debatu o Stropnického výrocích ve sněmovně nepřipustily. Poslanci TOP 09 a Starostů proto jednání dolní komory obstruovali.