Osvobozený Barták – z neurochirurga expertem na obranu

Praha – Pražský městský soud dnes zprostil viny exministra obrany Martina Bartáka v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Podle obžaloby si měl říct o mnohamilionový úplatek. Kauza tatrovek ale nebyla jedinou, se kterou je Bartákovo jméno spjato. Jeho působení na ministerstvu obrany v letech 2006–2010 (nejprve zastával funkci prvního náměstka, ministrem se stal v roce 2009) bylo terčem kritiky médií i politiků. Veškerá podezření z korupce Barták vytrvale odmítal. Verdikt není pravomocný, žalobce se na místě odvolal – více o dnešním rozsudku najdete zde.

Hospodářské noviny v minulosti informovaly o tom, že poté, co Barták na obranu nastoupil, začala s armádou ve velkém obchodovat firma jeho známého zbrojaře Michala Smrže MPI Group. Podle HN dodala po Bartákově nástupu armádě zboží za 850 milionů korun a většina nákupů se uskutečnila bez otevřené soutěže. MPI Group, respektive Smrž, figuruje i v kauze Tatrovek. Také Smrže dnes soud osvobodil. 

Nákup 19 německých obrněnců Dingo v letech 2007 a 2008 proběhl bez výběrového řízení. S doplňky vyšly na skoro tři čtvrtě miliardy korun. Zakázka byla kritizována mimo jiné proto, že armáda měla údajně možnost vybrat levnější a kvalitnější stroje a navíc za Dinga údajně zaplatila víc než například Německo.

Mirek Topolánek a Martin Barták u soudu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Dalším mediálně známým případem je smlouva na dodávku obrněnců Pandur. Kontrakt podepsal Barták na jaře 2009, ještě coby náměstek. Cena za 107 transportérů se vyšplhala na 14,4 miliardy korun. V této souvislosti je pro podvod stíhán lobbista Marek Dalík, známý svým blízkým vztahem s Mirkem Topolánkem. Dalík si měl říct o úplatek půl miliardy korun za pomoc při sjednání nákupu od rakouské firmy Steyr.

Policie se zajímala také o pořízení transportních letadel CASA. Resort je totiž vybral bez řádného výběrového řízení a cena 3,5 miliardy korun byla zřejmě předražená. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. O nákupu rozhodla vláda Mirka Topolánka. Kontrakt byl podepsán 7. května 2009, den před nástupem Bartáka do ministerské funkce. V kauze je obviněna Vlasta Parkanová, tehdejší ministryně obrany a Bartákova nadřízená – a to ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Za kontroverzní zakázku je považovaná i dodávka vozů Iveco včetně logistiky a munice za více než 3,6 miliardy korun. Ministerstvo ji uzavřelo v prosinci 2009. Nákup byl naplánován společně se Slováky, díky čemuž se nemuselo vypisovat výběrové řízení. Deník E15 v této souvislosti napsal, že Slováci koupili Iveca o třetinu levněji než Češi, protože jednali bez zprostředkovatele. Pro Čechy nákup zprostředkovaly firmy Praga Export a Omnipol.

Martin Barták (*1967)

Vystudoval 1. lékařskou fakultu UK v Praze, absolvoval několik zahraničních stáží. Skoro 15 let působil jako neurochirurg v pražské nemocnici Na Homolce a krátce také v Radcliffově nemocnici v britském Oxfordu. Od roku 2000 byl poradcem Petra Nečase (ODS) pro otázky bezpečnostní a obranné politiky, později radil i Nečasovu stranickému kolegovi Janu Vidímovi. Od září 2006 do května 2009 byl prvním náměstkem na ministerstvu obrany. V květnu 2009 byl jmenován místopředsedou vlády a ministrem obrany dočasného kabinetu Jana Fischera (do vlády jej navrhla ODS, členem strany nebyl). Ve funkci zůstal do července 2010. Po volbách se dostal ke kormidlu kabinet Petra Nečase a Bartáka ve funkci vystřídal Alexandr Vondra. V roce 2010 zastával za ODS pozici náměstka ministra financí Miroslava Kalouska, po začátku vyšetřování odešel na neplacené volno.

Co řekli politici o Bartákovi?

  • Vlasta Parkanová (TOP 09): "Je to člověk s vysokou inteligencí a vysokým pracovním nasazením."
  • Miroslav Kalousek (TOP 09): "Přiznám se, že jsem z té štvanice na pana Bartáka unavený… Jsem rád, že jsem mohl posílit tým o zkušeného a kompetentního administrátora." 
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Barták je schopný člověk. Zdá se býti i všeho schopný.“ 
  • Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Já pokládám za absurdní, že člověk s tak špatnou pověstí, jako je pan Martin Barták, má na ministerstvu financí na starosti kontrolu praní špinavých peněz.“