Zaorálek se řítil po dálnici 180 km/h. Byla to chyba, přiznal

Praha – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) jel po dálnici 180 kilometrů za hodinu. Policisté ho zastavili 3. května v noci u Velkých Albrechtic na Ostravsku. Zaorálek tak překročil povolenou rychlost o 50 kilometrů. Svou chybu ale uznal a je připraven na sebe vzít všechny důsledky. Rychlá jízda služebních aut politiků je terčem kritiky často. Při překračování povolené rychlosti novináři v minulosti přistihli například vůz expremiéra Mirka Topolánka (ODS), bývalého ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) či někdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který pospíchal na svou svatbu.

Zaorálek si je vědom svého přestupku a je připraven zaplatit pokutu v jakékoliv výši. „Byl víkend, asi o půl druhé v noci, dálnice byla pustá, ale nic z toho mě neomlouvá. Byla to chyba, překročil jsem rychlost. Nebudu se odvolávat na imunitu a jsem připraven vzít na sebe všechny důsledky,“ uvedl Zaorálek.

Rychlostní přestupky politiků nejsou příliš neobvyklé. Legislativa některým ústavním činitelům umožňuje překročit se zapnutým majáčkem povolenou rychlost, ale pouze „při plnění úkolů souvisejících s plněním zvláštních povinností“. Někdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) byl v únoru 2008 přistižen, když jel průměrnou rychlostí 150 kilometrů v hodině, na což má jeho ochranka právo. Jeho auto ale použilo maják jen chvílemi, a Topolánek se tak musel omluvit za to, že majáček nebyl zapnut po celou dobu jízdy.

Paroubek se na svou svatbu zřejmě moc těšil

Rychlost překročil také tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek, když směřoval na svou svatbu do Mariánských Lázní. Místy se údajně řítil rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Po rychlostní silnici tak jel o sedmdesát kilometrů rychleji, než smí. Audi s Paroubkem na silnici za Karlovými Vary dokonce předjíždělo přes dvě plné čáry.

Vládní limuzína vezla rychlostí nejméně 170 kilometrů za hodinu po brněnské dálnici také bývalého ministra vnitra Františka Bublana. Prý spěchal z bydliště u Brna na letiště v Praze. V roce 2011 policisté vyšetřovali i jízdu jihomoravského hejtamana Michala Haška, který údajně překročil rychlost o 15 kilometrů za hodinu.