Výslechy skončily, kauza trafik pro exposlance míří k soudu

Praha – Po případu údajného zneužití vojenské rozvědky chce státní zástupce podat žalobu i kvůli takzvaným trafikám pro tři exposlance ODS. V obou kauzách přitom figuruje Jana Nečasová (dříve Nagyová), která dnes dorazila k výslechu. V kauze zneužívání tajných služeb se už příští týden začnou obvinění seznamovat se spisem. Dnes byly i v tomto případě na pořadu jedny z posledních výslechů, přišel k nim i lobbista Ivo Rittig.

Jana Nečasová dnes dorazila k výslechu, tentokrát na téma údajných úplatků formou trafik pro tři exposlance ODS. Na policejní služebně se ale zdržela jen 17 minut – odmítla totiž vypovídat. 

Nečasová je stíhána kvůli neoprávněnému úkolování vojenské rozvědky a údajnému uplácení trojice poslanců z ODS, kterým měla zprostředkovat lukrativní posty ve státních firmách. Poté, co Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr opustili sněmovnu, mohla dolní komora schválit zvýšení DPH. Žalobci to vyhodnotili jako korupci. Obvinění Nečasové se týká organizátorství trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení, hrozí jí pět let vězení. 

Kromě Nečasové čelí v kauze trafik obvinění také bývalý člen vedení Českých drah Boček a expremiér Nečas, na trojici původně stíhaných exposlanců se podle Nejvyššího soudu vztahuje imunita.

Vyšetřování kauzy trafik končí, míří k soudu (zdroj: ČT24)

Případ teď podle žalobce směřuje před soud. „Z větší části je ten spis už hotový. Určitě počítáme s tím, že bude podána obžaloba,“ potvrdil Pavel Komár, náměstek Vrchního státního zástupce v Olomouci. 

Rittig také nevypovídal 

K soudu míří také kauza údajného zneužití informací tajných služeb. Ty se měly podle vyšetřovatelů od Nečasové dostávat k lobbistovi Ivo Rittigovi. Také on dnes dorazil na policii a ani on nakonec nevypovídal. Vyšetřování je nicméně u konce, a Rittig se tak podle státního zastuptelství může seznámit se spisem. 

V případu nezákonného nakládání s utajenými informacemi čelí kromě Rittiga a Nečasové obvinění také advokáti Tomáš Jindra a David Michal. Sám Rittig obvinění odmítá: „Bereme to jako absurdní obvinění. Nevíme, co bychom k tomu měli říkat.“ 

Lobbista Rittig s trvalým pobytem v Monaku je také obviněn v kauze tisku jízdenek pražského dopravního podniku. Soud ho odmítl vzít do vazby mimo jiné s odůvodněním, že dobrovolně chodí k výslechům.