Analýza ceny: Zbytné L-159 přijdou nejméně na 12 milionu za kus

Praha - Za každý zakonzervovaný bitevník L-159 bude armáda žádat minimálně 12 milionů korun. Podle informací ČT to říká odborná analýza ceny, kterou si nechalo udělat ministerstvo obrany. O letadla mají zájem irácké vojsko a americká firma Draken. Do Spojených států má Česko dodat 12 strojů a dva navíc kvůli náhradním dílům. Spojené státy chtějí zaplatit celkem čtvrt miliardy korun.

Podnik Draken International měl ještě na podzim zájem o dvojnásobné množství strojů. Zájemce o české bitevníky provozuje přes 50 různých stíhaček a zejména americkým vzdušným silám nabízí výcvik pilotů ve vzdušných bojích; jejích služeb využívá americké letectvo. „Dodávky pro Američany se skládají z více částí, je nakonec otázkou, kolik letadel bude předmětem dodávky, nicméně se má začít okamžitě,“ dodal prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek.

Cena za zakonzervované letouny bude stejná i pro Irák. Ten ale hodlá koupit i dva bitevníky, které momentálně česká armáda používá. Jejich cena zatím stanovená není. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška by ji nově měly vyhodnotit znalci. Na začátku dubna se přitom objevila zpráva o odkupu 12 strojů. Irák za ně chtěl dát 4 miliardy korun.

Třicet šest bitevníků, které si postupem času vysloužily nelichotivou přezdívku „české ležáky“, se armáda v minulosti snažila prodat do Indonésie, Mali, Venezuely, Jemenu, Egypta, Nigérie nebo na Filipíny. Z evropských zemí se o bitevníky zajímalo také Slovensko, Polsko, Řecko nebo Maďarsko. Kupec se nikdy nenašel.

Podzvukové bitevníky L-159 vyvinula v devadesátých letech společnost Aero Vodochody, letouny byly určené zejména k boji proti pozemským cílům. Česká armáda jich za více než 50 miliard korun pořídila dvaasedmdesát, po několika letech provozu a profesionalizaci české armády se ale ukázalo, že bezpečnostní síly potřebují pouze čtyřiadvacet.

Zbylé stroje český stát zakonzervoval (roční údržba stojí 30 milionů korun) a deset let je neúspěšně nabízel po celém světě. K nelibosti Spojených států je nabízel Bolívii, z obchodu sešlo proto, že avionika letounů je amerického původu a USA vývoz do znepřátelených zemí embargují. Zřejmě nejblíže prodeji se zbytné bitevníky přiblížily před rokem, kdy ministerstvo jednalo o obchodu s Irákem, nakonec bezvýsledně. Na jaře se pokusilo i o dražbu jednotlivcům včetně výstředních miliardářů, nabídky byly ale příliš nízké.