Přestalo pršet, čekají nás letní teploty

Praha – Zatímco Morava sčítá škody po silných deštích a větru, s novým týdnem přišlo do České republiky teplé počasí. Nejtepleji by mělo být ve čtvrtek, kdy meteorologové čekají až 29 stupňů Celsia. Už dnes byl rozdíl teplot oproti včerejšku leckde větší než deset stupňů Celsia - například v Chebu měli včera ve tři hodiny odpoledne 8,9 stupně, dnes rtuť teploměru ve stejnou dobu ukázala 22,2 stupně.

Události v regionech za okamžik a počasí (zdroj: ČT24)

S vyššími teplotami dorazily do Česka i bouřky - v okolí Volyně na Strakonicku padaly odpoledne kroupy o velikosti švestek. Bouřky se budou objevovat i v noci.

Nejtepleji dnes bylo v Plzni, kde se teplota přehoupla přes 23 stupňů. Oteplování ale teprve začíná a rtuť teploměru se do čtvrtka vyhoupne o dalších šest až osm stupňů výš. Ve čtvrtek i v pátek se mohou teploty dostat až ke třicítce.

Žlutě jsou maxima pro chladnější části země a červeně pro ty nejteplejší. 

Maximální teploty na konci května 2014
Zdroj: ČT24

V uplynulých dnech, kdy republiku zasáhly vydatné deště, naměřili meteorologové místy srážky až 120 milimetrů. Jednalo se však o souhrn za 24 hodin. V Beskydech například napršelo až 215 litrů vody na každý čtverečný metr, tedy trojnásobek obvyklého květnového úhrnu v České republice.

image_569032
Zdroj: ČT24

Částky za víkendové deště se vyšplhají zřejmě do milionů korun. Kromě poškození majetku přinesly ztráty také zrušené víkendové akce a v Příboře na Novojičínsku se od sobotního večera stále pohřešuje jeden vodák. Řeka Lubina má na tom místě zvýšenou hladinu, proto po něm dosud potápěči nepátrali. Na splavu se převrátily dva čluny se čtyřmi lidmi, dva z nich se dostali na břeh, jednoho vytáhli jiní vodáci a oživili lékaři, druhý nevyplaval. 

Největší škody utrpěly beskydské lesy. Kvůli podmáčené půdě a větru spadlo nebo se polámalo asi sto tisíc stromů, hlavně smrků. Zničeného nebo poškozeného dřeva má být téměř 200 tisíc kubíků. Kolem Lysé hory jde podle moravskoslezského ředitele Lesů ČR Jiřího Silvestra o kalamitu s poškozenými 70 tisíci kubíky dřeva. Lesy jsou poničené také v Jeseníkách. Jen na lesních cestách škoda 5 milionů, celkové škody v lese zatím lidé z Lesů ČR neznají.