Věčný boj o asistované porody. Klíč je v právní neznalosti, tvrdí šéfka unie

Praha – Velká informační kampaň o těhotenství a možnostech, které porodní péče nabízí, probíhá následujících sedm dní v rámci Světového týdne respektu k porodu. České porodnictví je jedno z nejúspěšnějších v Evropě, organizátoři ale chtějí upozornit i na nevýhody, které může minimalizovat právě alternativní péče v domácích podmínkách. Společná řeč se ale lékařům a asistentkám hledá velmi složitě už řadu let. „Velkou roli hraje právní nevědomost, neznalost a analfabetismus,“ říká prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková

Königsmarková: Domácí rodičky nechtějí dohady s doktory (zdroj: ČT24)

Výzkumy ukazují, že domácí porod je při bezproblémovém průběhu a s péčí školené porodní asistentky stejně bezpečný jako v porodnici. Šéfka unie navíc tvrdí, že zaručuje přirozenost oproti variantě na způsob operačního zákroku, lepší pocit ženy z domácího prostředí i lepší kondici dítěte. Porod v režii porodní asistentky prý navíc stojí jen asi dvě třetiny nákladů na porod v porodnici. Přesto zůstává dohoda o legislativní úpravě v nedohlednu.

Podle vyhlášky platné od dubna 2012 hrozí porodním asistentkám za vedení domácího porodu pokuta až milion korun, pokud nedodrží přísné podmínky. Podle asistentek jsou tyto podmínky doma nesplnitelné. Většina lékařů domácí porody odmítá, je to podle nich neúměrné riziko pro matku i dítě. Zdravotní pojišťovny porody doma nehradí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Od letošního ledna nicméně mohou ženy v porodnici rodit bez přítomnosti lékaře, pouze za pomoci porodní asistentky. Ten má být zavolán je při případných komplikacích. Porod vedený porodní asistentkou uhradí zdravotní pojišťovna. Několik porodnických pracovišť už takový systém využívá, k ideálu je ale podle Königsmarkové daleko. Vlastní porodní asistentku si totiž ženy do porodnice stále přivést nemohou. Unie porodních asistentek tak mluví jen o kosmetických úpravách.

V ČR nyní znovu vznikla komise porodních asistentek. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) by měla zdravotnicím určit pravidla pro další vzdělávání a zajistit, aby s nimi mohly pacientky přijít do nemocnice a porodit. Tyto asistentky přitom mají v řadě porodnic velké pravomoci už teď, řekl před několika dny v Událostech, komentářích porodník Pavel Calda. Upozorňuje ale, že mezi asistentkami a zdravotnickým zařízením musí být pracovněprávní vztah.

Spor spočívá především v tom, kdo by při případných komplikacích a nezdaru nesl zodpovědnost – zda příslušná nemocnice, nebo přítomná porodní asistentka. „Velkou roli hraje právní nevědomost, neznalost a analfabetismus v naší společnosti. Uzavřít smlouvu s porodnicí je velmi problémové. Ten personál si mnohdy stále myslí, že za nás bude pořád zodpovědný, ale tak to není,“ tvrdí Königsmarková.

Ivana Königsmarková:

„Každý je zodpovědný za to, co dělá. Já mám pojištění zodpovědnosti, a to ponesu i v té porodnici. Do těch smluv je zapotřebí zakotvit, že tam přijdu za těch a těch podmínek…, že mohu používat prostředky nemocnice, že v případě hrozící komplikace mi nemocnice poskytne možnost spolupracovat. Ale asistentka samozřejmě nese vždy za ten průběh odpovědnost. I dneska ty porodní asistentky, které jsou v porodnicích, jsou za porod odpovědné.“

ASISTOVANÉ PORODY V ZAHRANIČÍ:

  • Velká Británie - Asistentky můžou vést porod v domácím prostředí. 
  • Nizozemsko - Doma zde přivádí děti na svět až 30 % žen. Veřejnost to vnímá jako běžnou alternativu.
  • Francie - Porodní domy zde neexistují. Pomáhat ženě doma je sice legální, ale pojišťovny se netváří dvakrát vstřícně. Často s asistentkami odmítají uzavírat povinné smlouvy o pojištění odpovědnosti.
  • Německo - V zemi fungují dva typy porodních domů. V jednom se provádějí ambulantní nekomplikované porody, ve druhém jde o zákroky náročnější. Některá zařízení musí splňovat přísné podmínky - například to, že je lékař k dispozici do 10 minut.

Königsmarková se propagace výhod asistovaného porodu doma nevzdává, i když sama nejlépe poznala jeho rizika. Dlouho s ní byl veden soudní spor kvůli komplikovanému domácímu porodu s tragickým koncem. Dostatečně se prý neinformovala o předchozích porodech rodičky, sama pak podle obžaloby přehlížela problémy, které žena měla, a neposlala ji do nemocnice. Dítě se začalo dusit. Königsmarková údajně neprovedla řádnou resuscitaci a novorozenec následně zemřel.

„Strašně mě mrzí, co se stalo. Víte, já jsem skutečně porušila jedno pravidlo. V tu dobu jsem měla kurz, a protože tahle žena rodila, tak já jsem ten kurz odvolala. Neudělala jsem to nikdy předtím a nikdy po tom už bych to neudělala.“

V září 2011 obvodní soud vyměřil Königsmarkové dvouletý podmíněný trest a zákaz činnosti na pět let. Zdravotní pojišťovně pak měla zaplatiti 2,7 milionů korun. O dva roky později ale Ústavní soud rozsudek zrušil. Definitivní očištění Ivany Königsmarkové znamenal verdikt obvodního soudu z dubna letošního roku.