Doživotí v cele: Většinou samotka a vycházky hodinu denně

Praha - Krajský soud ve Zlíně uložil míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi za obecné ohrožení doživotní vězení. V České republice si doživotí nyní odpykává 46 vězňů, z toho jsou tři ženy. Trest se uděluje jen za zvláště brutální nebo vícenásobné vraždy.

Vězni odsouzení na doživotí mají za mřížemi přísný režim. Obvykle jsou ubytovaní na cele sami. Do běžného režimu trestu, kdy mohou být na cele například i s někým jiným, jsou přesunuti až po určité době. Podle náměstka pro vzdělávání a odborné zacházení Vězeňské služby ČR Pavla Horáka musí ale takový přesun nejprve zvážit mimo jiné i psycholog.

Všední den začíná budíčkem v 6:00, o víkendu v 6:30. Večerka je ve 22:00, o víkendu v 22:30. Na vycházky v prostoru věznice mohou doživotně odsouzení jen na hodinu denně. Mohou také vykonávat drobnou manuální práci, ale jen uvnitř věznice. Loni například ve Valdicích pracovalo 17 z 22 doživotně odsouzených vězňů. Kompletovali kovové objímky a prováděli prace nutné k zajištění chodu věznice, především úklid.

Vězni se mohu za mřížemi i vzdělávat a v určité omezené formě se dostanou i k počítači a televizi. K zajištění bezproblémového výkonu trestu a omezení negativních projevů trestanců pořádají věznice pro odsouzené rovněž různé zájmové kroužky. Pod vedením vychovatele se dvakrát týdně konají i vycházky se sportovním zaměřením.

Návštěva může přijít za odsouzeným pouze jednou za měsíc na tři hodiny. Určené jsou k tomu speciální místnosti, kde mohou být najednou maximálně čtyři hosté. Intimní návštěvy jsou zakázané úplně.

Doživotní tresty udělené v posledních letech

7. června 2011 - Pražský městský soud uložil doživotí recidivistovi Luboši Mikovi. V roce 2009 v Kunraticích zastřelil sedmdesátiletého taxikáře a o pár dní později se pokusil zabít dvě ženy. Trest mu v roce 2012 potvrdil Vrchní soud v Praze i Nejvyšší soud.

16. února 2012 - Krajský soud v Plzni udělil doživotní trest Miroslavu Szetteyovi za to, že v červenci 2011 ubodal bajonetem sedmapadesátiletou ženu z Mariánských Lázní, u které bydlel. Za vraždu spolubydlícího si už dříve ve vězení odseděl 11 let.

20. června 2012 - Hradecký krajský soud uložil doživotní trest recidivistovi Jiřímu Mlíkovi za vraždu seniorky v Moravanech a další trestné činy. Muž vraždil v únoru 2012 na vycházce z psychiatrické léčebny. Koncem srpna 2012 vrchní soud trest potvrdil.

11. května 2012 - Krajský soud v Hradci Králové uložil doživotí Romaně Z., která v září 2011 zavraždila v Širokém Dole na Svitavsku své čtyři děti. Doživotní trest potvrdil v září 2012 pražský vrchní soud a později i Nejvyšší soud. Loni v prosinci stížnost Romany Z. odmítl Ústavní soud.

18. září 2012 - Vrchní soud v Praze změnil Michaelu Galezovi původně třicetiletý trest za trojnásobnou vraždu na doživotí. Galez v srpnu 2011 zavraždil v Mukařově u Prahy tři lidi, kteří pocházeli z rodiny nového partnera jeho bývalé přítelkyně. Doživotní verdikt potvrdil v březnu 2013 Nejvyšší soud.

19. září 2012 - Krajský soud v Praze uložil doživotí recidivistovi Pavlu Poupovi za vraždu bezdomovce na přelomu srpna a září 2010 v Nymburku. Poupa se k činu přiznal v dopise, který poslal kriminalistům z vězení, kde si za pokus o jinou vraždu odpykával 18 let.

1. listopadu 2012 - Královéhradecký krajský soud poslal na doživotí Michala Semanského, který v období od září 2009 do ledna 2012 zavraždil na Rychnovsku a Šumpersku tři seniory. Doživotní trest mu loni v lednu potvrdil Vrchní soud v Praze.

30. listopadu 2012 - Krajský soud v Hradci Králové poslal do věznice na doživotí Tomáše Víta za brutální vraždu dvou trutnovských seniorů v únoru 2012.

10. března 2014 - Krajský soud v Ostravě odsoudil dvaačtyřicetiletého Lumíra Morice na doživotí za loupežnou vraždu manželského páru z Bohumína. Sedmašedesátiletého muže i jeho o osm let mladší ženu loni v únoru spolu s dalšími pachateli zastřelil v garáži ve Slezské Ostravě.