Dnes teplotní rekordy, zítra bouřky a hrozba záplav

Praha – V Česku dnes padají teplotní rekordy. Na řadě míst teploty atakují tropické třicítky. Už od zítřka ale vlnu veder vystřídají velmi silné bouřky. Od pátečního odpoledne budou postupovat k východu a může je doprovázet také přívalový déšť a kroupy, varují meteorologové. Ruku v ruce s tím přijde do Česka mírné ochlazení. O víkendu by teploty neměly přesáhnout 25 stupňů Celsia.

Na západě Čech se začne ochlazovat už od zítřka. „V pátek bude převládat oblačno až zataženo, ráno může být ještě polojasná obloha,“ uvedla meteoroložka České televize Taťána Míková. Od pátečního odpoledne zasáhnou české kraje, Prahu a Vysočinu velmi silné bouřky. Ojediněle je může doprovázet přívalový déšť, kroupy a nárazový vítr s rychlostí nad 70 kilometrů za hodinu.

Na Moravě a ve Slezsku vydrží slunečné počasí déle, k tropickým třicítkám by tam tak mohly teploty šplhat ještě i v pátek. Bouřky se tam začnou přesouvat až v noci na sobotu.

O víkendu se bude nad českým územím vlnit studená fronta, která přinese pokles teplot zhruba na 25 stupňů. „Víkend bude deštivější. Mohou navíc přijít silné bouřky, v nichž může spadnout až 50 milimetrů srážek,“ varoval meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Martin Tomáš. V místech s přívalovými srážkami lze očekávat náhlé rozvodnění potoků a menších řek, zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací. „Mluvíme o tzv. rychlých záplavách s dosažením až prvního stupně povodňové aktivity,“ dodal meteorolog ČT Pavel Karas.

Předpověď počasí na pátek 23. 5.
Zdroj: ČT24

Zatím teplo láme rekordy

I když ochlazení klepe na dveře, dnešek se nesl ve znamení teplotních rekordů. Padly hned na 16 měřicích stanicích. Nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Plzni-Bolevci, a to 30,4 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2007 tam bylo překonáno o 1,6 stupně. Třicetistupňovou hodnotu, při jejímž dosažení lze podle meteorologů mluvit už o tropickém dnu, překročila rtuť teploměru kromě Plzně také v Domažlicích a Neumětelech na Berounsku.

Teplotní rekordy ale hlásí také města, kde se teplota přes 30 stupňů nedostala. Například v pražském Klementinu dnes naměřili meteorologové 29,4 stupňů. Tabulku rekordů přepsali rovněž v Jeseníku nebo v Karviné.

Duben nejteplejší v historii

Ve znamení výrazně nadprůměrných teplot se nesl už duben, a to nejen v Česku. Podle informací amerického Národního úřadu pro oceán a ovzduší byl společně se stejným měsícem roku 2010 celosvětově nejteplejším od počátku globálního měření v roce 1880. Průměrná teplota na pevnině a oceánech dosáhla 14,47 stupně Celsia, což je 0,77 stupně nad průměrem dubnů 20. století.

Zvlášť nezvykle teplý duben letos zažila Sibiř, kde bylo průměrně o pět stupňů víc, než činil průměr z období mezi lety 1981 až 2010. Teplotní rekordy byly zaznamenány také na východě Austrálie a na některých místech nad oceány.