Slovenský prezident Gašparovič chystá závěrečnou návštěvu Prahy

Praha – Krátce před koncem svého mandátu přijede slovenský prezident Ivan Gašparovič na poslední státní návštěvu České republiky. Navštíví ji v příštím týdnu, ve funkci skončí v červnu. Při své návštěvě se má Gašparovič setkat se svým českým protějškem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Na závěrečnou návštěvu Česka přicestuje Ivan Gašparovič příští pondělí, odjede ve středu. V úterý navštíví Pražský hrad a bude jednat s prezidentem Zemanem. Slovenský prezident spolu s manželkou poté navštíví katedrálu sv. Víta a večer se na jejich počest na Hradě koná státní večeře. Ve středu potom Gašparovič se Zemanem uctí památku československého prezidenta Edvarda Beneše u jeho sochy na Loretánském náměstí na Hradčanech. S premiérem Sobotkou se slovenský prezident setká při pracovním obědě před odjezdem.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka je mezi bývalými federálními partnery zvykem, že slovenští prezidenti po zvolení a na závěr svého mandátu navštěvují Česko. Gašparoviče po deseti letech v čele Slovenska v polovině června v úřadu vystřídá vítěz březnových prezidentských voleb, podnikatel a filantrop Andrej Kiska.

Gašparovič byl naposledy v Praze na konci dubna, kdy se spolu s dalšími hlavami států a vysokými představiteli zemí střední a východní Evropy zúčastnil summitu k pátému výročí fungování projektu Východního partnerství Evropské unie.